Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

Dúhový Pride prekazil dážď, polícia predviedla troch ľudí

Foto: TASR/Štefan Puškáš

Dnešné podujatie sa začalo symbolickou trojicou sobášov.

Bratislava 9. júna (TASR) - Dnešný Dúhový Pride v Bratislave sa zaobišiel bez vážnejších incidentov. Polícia počas celého priebehu musela zakročiť len dvakrát, pričom zadržala tri osoby. V jednom prípade 18-ročný mladík hodil na účastníkov dymovnicu. Okrem toho boli zaistené aj dve osoby, ktoré mali pri sebe pyrotechniku. Hoci pôvodný program predpokladal, že podujatie potrvá do večerných hodín, väčšina jeho účastníkov sa začala rozchádzať ešte pred skončením potom, ako sa v meste spustil silný dážď.

Sobáš prekazila dymovnica

Akciu odštartoval symbolický sobáš dvoch homosexuálnych párov a jednej heterosexuálnej dvojice. Organizátori sa snažili týmto spôsobom poukázať na legislatívnu nerovnosť v rôznych prípadoch. Svadby na konci prerušil už spomínaný incident s dymovnicou. Účastníkov však útok nezaskočil a po niekoľkých minútach pokračovali v podujatí.

Pochod mestom

Jeho súčasťou bol aj pochod mestom. Ten celý čas monitorovalo viac ako sto policajtov, ktorí dočasne uzavreli niektoré úseky ciest. Na bezpečnosť pochodu stále dohliadal aj vrtuľník. Z diaľky sa na akciu homosexuálov prizerala aj menšia skupinka ich odporcov so symbolikou extrémistov, tých však skupina policajtov zablokovala v jednej z priľahlých ulíc.

Sprievod LGTB komunity sprevádzaný rytmickým bubnovaním upútal pozornosť viacerých okoloidúcich, ktorí si dav fotili a natáčali na mobilné telefóny. Skôr, ako sa účastníci akcie vrátili na námestie, radikáli sa už rozišli. Podujatie následne pokračovalo niekoľkými krátkymi príhovormi a hudobným koncertom.



Dúhový Pride prišli podporiť aj politici

Na Pride prišlo aj viacero politikov zo strany SaS a hnutia OĽaNO. Tak ako počas minulých ročníkov nechýbala ani tentoraz europoslankyňa za Smer-SD Monika Flašiková-Beňová. Tá dlhodobo presadzuje práva sexuálnych menšín na európskej pôde, ako však uviedla, nemá dosah na poslancov Národnej rady (NR) SR. "Neviem, akým spôsobom a či bude NR SR v tomto legislatívnom období upravovať túto agendu. V každom prípade si myslím, že i takéto mierové pochody môžu prispieť k tomu, aby sa poslanci začali touto agendou aj vážnejšie v budúcnosti zaoberať," povedala.

Ako vysvetlil exminister práce, sociálnych vecí a rodiny Jozef Mihál, liberáli sa pokúsia zlepšiť právne postavenie homosexuálov na Slovensku aj počas tohto volebného obdobia. Očakáva pritom, že ich spojencom v tomto úsilí by sa mohol stať vládny Smer-SD. "S KDH sa o týchto témach dá baviť naozaj len veľmi úctivo a cez trojité bezpečnostné sklo," poznamenal na margo názorov opozície k tejto téme.

Na Pride sa zúčastnili hlavne mladí ľudia vo veku do 25 rokov, nechýbali však ani seniori či rodiny s mladými deťmi. Účasť sa počas celého dňa rôznila, po pochode cez mesto sa však na Námestie slobody vrátilo zhruba 700 až 800 ľudí. Riaditeľka podujatia Romana Schlesinger pripustila, že takéto akcie nepovedú k okamžitým zmenám legislatívy. Očakáva však, že Pride upriami pozornosť verejnosti na problémy sexuálnych menšín a pomôže aj mladým ľuďom, ktorí sa chcú priznať k netradičnej orientácii. Dnešné podujatie LGTB komunity by malo trvať až do 18.00 h.

BRATISLAVA: Pochod homosexuálov bez incidentov



Tu bude player