Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Po minúte ticha za obete v Nice vypískali Francúzi aj premiéra Vallsa

Ľudia po minúte ticha vypískali francúzskeho premiéra Manuela Vallsa (uprostred) a ministerku zdravotníctva Marisol Touraineovú (vľavo), 18. júla 2016. Foto: TASR/AP

Francúzi pred pár dňami vypískali prezidenta Fracoisa Hollandea. Zhromaždený dav svoje emócie vyjadril aj premiérovi Manuelovi Vallsovi a ďalším predstaviteľom štátu. Hasičov však radostne privítal.

Nice/Paríž 18. júla (TASR) - Vo Francúzsku si dnes minútou ticha na poludnie uctili obete minulotýždňového útoku v Nice. Priamo na bulvári Promenade des Anglais v Nice však zhromaždený dav vypískal premiéra Manuela Vallsa a ďalších predstaviteľov štátu. Požiarnikov, ktorí nasledovali za Vallsom, však podľa agentúry DPA ľudia radostne vítali.

Vo Francúzsku došlo počas uplynulých 19 mesiacov už k trom veľkým teroristickým útokom a od útoku v Nice, kde zahynulo 84 ľudí - a tento počet nemusí byť stále konečný, keďže niektorí zranení ešte bojujú o život -, padali na adresu vlády obvinenia, či robí dosť pre to, aby ochránila krajinu pred terorizmom.

Minister obrany Jean-Yves Le Drian dnes po zasadnutí národnej bezpečnostnej rady novinárom povedal, že francúzske letectvo uskutočnilo počas noci ďalšie nálety na ciele Islamského štátu a pokračuje v boji proti základniam islamistických militantov.

Minister vnútra Bernard Cazeneuve ho doplnil s informáciou, že vnútornú bezpečnosť v krajine posilnili povolaním vojakov v zálohe, v dôsledku čoho bude počas letného obdobia hliadkovať na vychytených miestach, ako sú pláže či letné festivaly, asi 3 000 policajtov navyše.

Upozornil však, že Francúzsko ešte nikdy nečelilo teroristickej hrozbe na takej vysokej úrovni.

Aj Slováci si uctili obete z Nice minútou ticha

Na bratislavskom Hlavnom námestí, pred francúzskym veľvyslanectvom, si dnes na poludnie minútou ticha uctili obete útoku z Nice, ku ktorému došlo vo štvrtok (14. 7.) počas sviatku Dňa dobytia Bastily. Informuje o tom francúzska ambasáda na svojej webovej stránke.

VIDEO: Bratislavská minúta ticha za obete útokov v Nice



Počas sviatku Dňa dobytia Bastily vrazil útočník s nákladným autom do davu ľudí, ktorí si prišli pozrieť ohňostroj v prístavnom meste Nice na juhovýchode Francúzska. K útoku došlo okolo 22.30 h na rušnom bulvári Promenade des Anglais, kde boli v tom čase tisíce ľudí, vrátane veľkého množstva turistov a miestnych obyvateľov.

Útok neprežilo najmenej 84 ľudí, medzi ktorými boli aj deti. Ďalších 200 osôb sa zranilo. Útočníka polícia pri zásahu zastrelila.