Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

PODRŽTE SI KLOBÚKY: Slovenskom sa rozbesnie orkán, čakajte aj mráz

Na archívnej snímke víchrica na Popradskom plese v Tatrách. Foto: TASR - Adriána Antošková

Ako spresňujú meteorológovia na webe SHMÚ, vietor môže v polohách nad 1300 m dosiahnuť rýchlosť 115 až 145 km/h.

Bratislava 19. apríla (TASR) - V oblasti Vysokých a Nízkych Tatier i Malej a Veľkej Fatry sa môže už počas dnešného večera vyskytnúť vietor so silou orkánu. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) už vydal výstrahu 2. stupňa.

Výstraha platí od 18.00 h do štvrtkového (20.4.) predpoludnia. Ako spresňujú meteorológovia na webe SHMÚ, vietor môže v polohách nad 1300 m dosiahnuť rýchlosť 115 až 145 km/h.

Na celom území SR platí od dnešného predpoludnia do štvrtkového večera výstraha pred silným vetrom s rýchlosťou 65 až 85 km/h, ide o výstrahu najnižšieho stupňa.

Meteorologické výstrahy na 19.4.2017 - Streda
Foto: shmu.sk


Rovnako prvostupňovú výstrahu vydal SHMÚ i pred prízemným mrazom. Od dnešnej noci, od 22.00 h, do štvrtkového rána do 08.00 h môže na väčšine územia klesnúť prízemná teplota až na päť stupňov pod nulou.

Výstraha neplatí pre oblasť juhozápadného a juhovýchodného Slovenska. V Žilinskom a časti Banskobystrického, Prešovského i Košického kraja trvá až do štvrtkového rána výstraha pred snežením. Podľa informácií meteorológov môže spadnúť až 30 cm snehu.