Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Na horách je malé lavínové nebezpečenstvo

Na snímke zasnežená príroda v Mlynickej doline vo Vysokých Tatrách. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Snehová pokrývka je do určitej hĺbky dôsledkom pretrvávajúceho ochladenia zamrznutá a tvrdá, čiže je všeobecne dobre spevnená. Na tvrdom povrchu je jeden až päť centimetrov nového snehu.

Liptovský Hrádok 13. apríla (TASR) - Vo vysokohorskom teréne všetkých pohorí trvá v sobotu malé lavínové nebezpečenstvo, prvý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. TASR o tom informoval Filip Kyzek zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

Snehová pokrývka je do určitej hĺbky dôsledkom pretrvávajúceho ochladenia zamrznutá a tvrdá, čiže je všeobecne dobre spevnená. Na tvrdom povrchu je jeden až päť centimetrov nového snehu. Vo výnimočných prípadoch je možné uvoľnenie spontánnych kĺzavých základových lavín na veľmi strmých trávnatých svahoch.

V sobotu ráno bolo na horách premenlivé počasie, väčšinou bola hmla a v hrebeňových polohách striedavo hmla a polooblačno. Ochladenie trvá, teplota vzduchu sa pohybovala v rozpätí od mínus štyroch do nula stupňov Celzia. Fúkal slabý až mierny juhovýchodný vietor s rýchlosťou do piatich metrov za sekundu, v nárazoch miestami do ôsmich metrov za sekundu.

Za uplynulých 24 hodín pripadlo do piatich centimetrov nového snehu, z toho najviac vo Vysokých Tatrách. Snehová pokrývka je zrána a po celý deň väčšinou zmrznutá a tvrdá, a len na slnkom osvietených svahoch mierne odmäkne. Pod zmrznutým povrchom je sneh naďalej vlhký až mokrý. Súvislá snehová pokrývka je na severných stranách pohorí v priemere od výšky 1200 metrov, na južných od 1350 metrov nad morom. V úzkych dolinách to môže byť nižšie.