Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Slovensko

Na horách trvá zvýšená lavínová hrozba, výnimkou sú Veľká a Malá Fatra

Ilustračná snímka. Foto: TASR / Pavol Ďurčo

Na mnohých miestach silný vietor vytvoril nestabilné vankúše a dosky, na hrebeňoch preveje, ktorých uvoľnenie je možné už pri malom dodatočnom zaťažení, obzvlášť na strmých svahoch.

Liptovský Hrádok 19. februára (TASR) - Vo Vysokých, Nízkych a Západných Tatrách trvá zvýšené lavínové nebezpečenstvo ako dôsledok poslednej periódy sneženia, silného vetra a nízkych teplôt. Sneh je tu rozložený nerovnomerne, prefúkaný na záveterné strany svahov. V horských oblastiach Veľkej a Malej Fatry aktuálne prevláda mierna lavínová hrozba. Informoval o tom Martin Buliak zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

„Na mnohých miestach silný vietor vytvoril nestabilné vankúše a dosky, na hrebeňoch preveje, ktorých uvoľnenie je možné už pri malom dodatočnom zaťažení, obzvlášť na strmých svahoch,“ upozornil Buliak s tým, že v priebehu dňa sa môžu vyskytnúť samovoľné lavíny, a to hlavne popoludní na slnkom osvietených svahoch.

Ráno bolo na horách jasné mrazivé počasie. „Teploty dosiahli v dolinách mínus 11 stupňov Celzia, na vrcholoch hôr mínus 13 stupňov. Za poslednú periódu napadlo v našich horských územiach do 30 centimetrov nového suchého snehu,“ uzavrel Buliak.