Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Slovensko

Na hranici pomáhajú i kňazi, tí gréckokatolícki chodia aj s manželkami

Na snímke ženy s deťmi prichádzajúce na Slovensko z Ukrajiny na slovenskej strane hraničného priechodu pre peších v obci Veľké Slemence, okres Michalovce v utorok 1. marca 2022. Foto: TASR - Roman Hanc

Z prešovskej archieparchie pomáha približne 20 kňazov na hraničnom priechode v Ubli.

Bratislava 4. marca (TASR) - Na východnej hranici pôsobia desiatky kňazov, ale aj bohoslovci z celého Slovenska. Pre TASR to potvrdil hovorca Konferencie biskupov Slovenska Martin Kramara. V prípade niektorých gréckokatolíckych kňazov s nimi na slovensko-ukrajinské hranice prichádzajú aj ich manželky.

Z prešovskej archieparchie pomáha približne 20 kňazov na hraničnom priechode v Ubli. "Vytvoril sa rozpis a dobrovoľnícky slúžia v šesťhodinových intervaloch," povedal Kramara s tým, že slúžia v záchytnom centre v obci, kde sa zhromažďujú utečenci. Poskytujú im teplý čaj, jedlo, informácie, ale aj duchovnú službu v tejto pre nich až beznádejnej situácii. "Samozrejme, už takmer týždeň sa pri hraniciach striedajú seminaristi kňazského seminára blahoslaveného biskupa Gojdiča v Prešove," priblížil hovorca KBS.

Košická eparchia má štyri miesta pomoci - priechod Vyšné Nemecké, priechod Veľké Slemence, železničná stanica Michalovce a železničná stanica Košice. "V službách na týchto bodoch sa strieda niekoľko desiatok kňazov, seminaristov, rehoľných sestier a mládežníkov. Pomáhajú priamo v colnom pásme s informáciami a stravou," poznamenal Kramara. Ďalší bod pomoci je podľa neho pred hraničným priechodom. Na železničných staniciach sú takisto body kontaktu. Dobrovoľníci z radov cirkvi pomáhajú kupovať lístky, rozdávajú utečencom balíčky so stravou. Na biskupskom úrade Košickej eparchie sa zriadil priestor pre ženy s matkami, ktoré musia čakať v Košiciach na vlak aj niekoľko hodín.

Z Košickej arcidiecézy chodí priamo na hranice pravidelne dobrovoľnícky pomáhať 11 kňazov a štyria bohoslovci. Vo Vysokej nad Uhom, v Snine a v kňazskom seminári v Košiciach sú v službe ďalší kňazi a bohoslovci, ktorí sa starajú o ubytované matky s deťmi, študentov i dobrovoľníkov. "V zariadení Koinonie Ján Krstiteľ vo Vyšnom Klátove, kde pôsobia košickí diecézni kňazi, ubytovali 23 utečencov. Vo farnostiach košickej arcidiecézy diecézy je u veriacich ubytovaných zatiaľ niekoľko desiatok rodín. Na hranicu chodia aj sestry uršulínky z Košíc," priblížil Kramara.

Na hranici slúžia aj rehoľníci z ostatných slovenských diecéz. Na ukrajinskej strane pôsobia napríklad sestry Vincentky z Močenku v Nitrianskej diecéze.

Kramara potvrdil, že postupne u veriacich ubytujú prvé rodiny. Jezuiti v Prešove v exercičnom dome čakajú príchod 25 matiek s deťmi. "Sestry Vincentky v Prešove, ktoré majú komunitu priamo v Kyjeve, tiež ubytovávajú, komunikujú s ukrajinskou stranou a koordinujú veci z hranice, odkiaľ privážajú utečencov," povedal Kramara.