Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Na hrebeni Malej Fatry uviazli dve skupiny turistov

Ilustrašné foto Foto: TASR - Pavol Ďurčo

Dvojica slovenských turistov zablúdila pri túre po hrebeni z Poludňového grúňa na chatu pod Chlebom, štyria českí turisti zase uviazli v oblasti pod Bielymi skalami.

Šútovo 20. februára (TASR) - Na hrebeni Malej Fatry uviazli v piatok (19.2.) v priebehu podvečera a večera dve skupiny turistov. Dvojica slovenských turistov zablúdila pri túre po hrebeni z grúňa na chatu pod Chlebom, štyria českí turisti zase uviazli v oblasti pod Bielymi skalami. Informuje o tom Horská záchranná služba (HZS) na svojej oficiálnej internetovej stránke.

Slovenskej dvojici pomáhala HZS v podvečerných hodinách. Turistov vo veku 44 a 49 rokov, ktorí sa nachádzali pod Hromovým, záchranári zateplili a podali im tekutiny. Z miesta dvojica zišla v ich sprievode do Snilovského sedla a následne lanovou dráhou do Vrátnej.

Českí turisti vyšli na hrebeň z Nezbudskej Lúčky, odkiaľ pokračovali po hrebeni Malej Fatry. V oblasti pod Bielymi skalami sa rozhodli bivakovať, pričom svoj stan rozložili asi 70 metrov pod vrcholom v strmom žľabe. Nakoľko sa počasie vo večerných hodinách zhoršilo, začal fúkať nepriaznivý vietor spojený s hustým snežením, rozhodli sa miesto opustiť. Na pomoc vyčerpaným a premrznutým turistom odišli záchranári HZS, ktorí ich po zateplení odprevadili na chatu pod Suchým, kde sa napokon ubytovali.

"Horská záchranná služba vyzýva všetkých návštevníkov hôr, aby nepodceňovali zimné podmienky a túry prispôsobovali počasiu, svojej kondícii, znalostiam a technickému vybaveniu," upozornili horskí záchranári.