Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Počasie ako z hororu: Orkán v Tatrách, ľadové povodne a hrozba lavín

Na archívnej snímke víchrica na Popradskom plese v Tatrách. Foto: TASR - Adriána Antošková

Silný vietor môže dnes na hrebeňoch Vysokých a Nízkych Tatier dosiahnuť krátkodobo v nárazoch rýchlosť 145 až 180 kilometrov za hodinu.

Liptovský Hrádok 24. februára (TASR) - Dnes ráno bolo na horách zamračené a na hrebeňoch hmlisto a veľmi veterno. Teploty vzduchu sa pohybovali od mínus šiestich do plus piatich stupňov Celzia. V Tatrách dosahoval vietor silu víchrice a fúkal prevažne zo západu až severozápadu do 25 metrov za sekundu. Na hrebeňoch a v najvyšších polohách Vysokých Tatier dosahoval v nárazoch dokonca rýchlosť orkánu.

Silný vietor môže dnes na hrebeňoch Vysokých a Nízkych Tatier dosiahnuť krátkodobo v nárazoch rýchlosť 145 až 180 kilometrov za hodinu. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) preto vydal pre okresy Poprad, Brezno, Tvrdošín a Liptovský Mikuláš výstrahu tretieho stupňa, ktorá potrvá do 12.00 h. Takáto rýchlosť vetra je podľa meteorológov v danom ročnom období a oblasti extrémne vysoká a predstavuje veľké nebezpečenstvo pre ľudské aktivity.

Silný vietor dnes potrápi aj horské oblasti v okresoch Námestovo, Dolný Kubín, Žilina, Martin, Ružomberok a Banská Bystrica. SHMÚ tu očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne krátkodobo v nárazoch rýchlosť 115 až 145 kilometrov za hodinu. SHMÚ pre tieto okresy vyhlásil výstrahu druhého stupňa, ktorá potrvá do 17.00 h.

Meteorologické výstrahy na 24.2.2017 - Piatok
Foto: shmu.sk


Veterno má byť dnes aj na juhozápade Slovenska. V okresoch Bratislava, Pezinok, Senec, Dunajská Streda môže ojedinele fúkať vietor, ktorý nárazovo dosiahne rýchlosť 85 až 95 kilometrov za hodinu. SHMÚ vydal pre tieto okresy výstrahu druhého stupňa, ktorá potrvá do 9.00 h. Na ostatnom území západného Slovenska sa môže vyskytovať nárazový vietor s rýchlosťou 65 až 85 kilometrov za hodinu, na strednom a východnom Slovensku 90 až 115 kilometrov za hodinu. SHMÚ tu vydal výstrahu prvého stupňa, na západe do 15.00 h, na strednom a východnom Slovensku do 16.00 h.



Hydrológovia SHMÚ zároveň varujú pred ľadovou povodňou i povodňou z dažďa a topiaceho sa snehu v Žilinskom a Trenčianskom kraji, v okresoch Stará Ľubovňa, Revúca a Košice okolie. V okrese Trebišov platí výstraha tretieho stupňa do 9.00 h.

Dopravu pri Ždiari komplikujú popadané stromy na vozovke



V dôsledku silného vetra komplikujú dopravu v okolí obce Ždiar v okrese Poprad smerom na Bachledovu dolinu popadané stromy na vozovke. Uviedol to pre TASR operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove.

Na mieste zasahujú Dobrovoľný hasičský zbor z obce Ždiar a Slovenská správa ciest. "V noci sme v súvislosti s počasím nemali žiadne vážnejšie výjazdy," povedal operačný dôstojník.

Odstraňovanie víchricou polámaných stromov, archívne foto.
Foto: TASR - Oliver Ondráš


Na Lomnickom štíte vo Vysokých Tatrách dnes ráno o 5.00 h meteorológovia namerali vietor s rýchlosťou 59 m/s, čo je zhruba 212 km/h. Informuje o tom Imeteo na svojej internetovej stránke.

Do 12.00 h je v okrese Poprad najmä v oblasti Vysokých Tatier vyhlásený tretí stupeň pred silným vetrom. Miestami sa očakáva výskyt mimoriadne silného vetra, ktorý dosiahne krátkodobo v nárazoch rýchlosť 40-50 m/s, čo je 145-180 km/h.

Na snímke silným vetrom vyvrátené reklamné bilbordy pri ceste medzi Veľkou Lomnicou a Huncovcami v okrese Kežmarok 24. februára 2017.
Foto: TASR - Oliver Ondráš


V Tatrách vyhlásili druhý lavínový stupeň



V Západných a Vysokých Tatrách približne od nadmorskej výšky 1500 metrov nad morom je dnes mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. V ostatných slovenských pohoriach je len malá hrozba lavínových zosuvov. TASR o tom informoval Marek Biskupič zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

"Za poslednú periódu sneženia napadlo do 30 centimetrov nového snehu, a to len v najvyšších polohách Tatier. Vietor o sile víchrice sneh premiestnil na záveterné svahy a žľaby prevažne južných, juhovýchodných a východných orientácií, kde sa vyskytujú menej stabilné dosky a vankúše. Tieto nebezpečné útvary môžu predstavovať zvýšené riziko uvoľnenia lavín," upozornil lavínový špecialista.

Z rieky Roňava odstraňujú ľadové kryhy



V obci Michaľany v okrese Trebišov od štvrtka (23. 2.) trvá vyhlásený tretí stupeň povodňovej aktivity. Počas noci na dnes došlo na rieke Roňava opäť k nahromadeniu ľadových krýh, ktoré sťažujú prietok vody. Za pomoci techniky ľad v súčasnosti odstraňujú. K vybreženiu rieky v obci nedošlo.



"Jeden stroj zo Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) pri obci ešte odpratáva z Roňavy ľadové kryhy, ktoré v noci naplavilo, ale situácia je už stabilizovaná," uviedol dnes ráno pre TASR starosta obce Daniel Ceran. Večer bola podľa neho hladina čistá, keďže aj v obciach na toku nad Michaľanmi odstraňovali minulý deň ľadové kryhy. V oblasti dnes ráno neprší a podľa predpokladov by mala hladina postupne klesať.

Topiaci sa sneh a ľadové kryhy spôsobili vzostup hladiny rieky Roňava v Trebišovskom okrese. V obci Michaľany vyhlásili dnes o 7.00 h tretí stupeň povodňovej aktivity. Na snímke pracovníci Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP), š. p. Správy povodia Bodrogu odstraňujú následky ľadovej povodne v Michaľanoch 23. februára 2017.
Foto: TASR - Roman Hanc


Výšku hladiny zodpovedajúcu tretiemu stupňu povodňovej aktivity dosiahla Roňava v Michaľanoch vo štvrtok o 5.00 h. Voda stúpala následkom zrážok a roztopeného snehu. V koryte rieky sa nahromadili ľadové bariéry, rieka sa tým následkom mimo obce vybrežila a zaliala okolité polia. Zamestnanci SVP za pomoci mechanizmov počas dňa ľad z rieky odstraňovali.

Hladina Roňavy v Michaľanoch podľa meraní Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) vo štvrtok o 18.00 h stúpla až na 302 centimetrov, následne začala klesať. Dnes o 9.00 h mala 266 centimetrov.

Na úroveň zodpovedajúcu tretiemu stupňu povodňovej aktivity stúpla počas noci na dnes aj hladina Chlmca v Zemplínskom Branči v Trebišovskom okrese. Dnes o 9.00 h mala výšku 183 centimetrov na úrovni druhého povodňového stupňa s klesajúcou tendenciou.

Ľadová povodeň zasiahla časť Závodie v obci Sulín



Ľadová povodeň zasiahla časť Závodie v obci Sulín v okrese Stará Ľubovňa. Ako potvrdil pre TASR starosta obce Sulín Štefan Romaňák, od 7.00 h rána je v obci vyhlásený tretí stupeň povodňovej aktivity.

Voda z rieky Poprad vytlačila ľadové kryhy na príjazdovú komunikáciu na ploche zhruba 400 metrov. "Zničené sú ploty a záhrady rodinných domov. Ľudia sa z tejto časti obce nevedia dostať priamo do dediny," povedal starosta. V časti Závodie žije zhruba 30 ľudí.

Romaňák uviedol, že momentálne pracuje na odstraňovaní ľadov z cesty päť mechanizmov. "V priebehu dnešného dňa sa tretí stupeň určite neodvolá. Dúfame, že sa nám to podarí v priebehu víkendu a situácia sa upokojí," dodal starosta.

Z dôvodu silného vetra sa dnes v Tatranskej Lomnici nelyžuje



Silný nárazový vietor počas dnešného dňa komplikuje situáciu aj v tatranských lyžiarskych strediskách. V Tatranskej Lomnici sa dnes vôbec nelyžuje. Pre TASR to potvrdila hovorkyňa prevádzkovateľa lyžiarskych stredísk vo Vysokých Tatrách Zuzana Fabianová.

Silný nárazový vietor do 35 m/s fúka aj v okolí Štrbského Plesa. "Mimo prevádzky sú tu dve lanovky," uviedla.

Slovenský hydrometeorologický ústav upozornil, že v okrese Poprad sa na horách nad pásmom lesa miestami očakáva výskyt silného vetra, ktorý dosiahne v nárazoch rýchlosť 115-145 km/h. Výstraha druhého stupňa pred silným vetrom na horách je vyhlásená nadnes do 17.00 h pre celý okres Poprad.

Hasiči sú neustále v teréne, odstraňujú popadané stromy



Hasiči vo Vysokých Tatrách sú dnes od ranných hodín takmer neustále v teréne. V dôsledku silného vetra odstraňujú popadané stromy na vozovkách. Ako uviedol pre TASR operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove, najviac výjazdov mali tatranskí hasiči v okolí obce Ždiar v okrese Poprad.

Od rána hasiči zasahovali v Ždiari, Tatranskej Kotline, Tatranskej Lomnici a Tatranskej Lesnej. Okrem príslušníkov HaZZ je v teréne aj Slovenská správa ciest, v ranných hodinách pomáhali pri odstraňovaní popadaných stromov pri odbočke na Bachledovu dolinu aj dobrovoľní hasiči zo Ždiaru. "V teréne bolo od ranných hodín 16 príslušníkov HaZZ so šiestimi kusmi techniky," doplnil operačný dôstojník s tým, že hasiči počas dnešného dňa vo Vysokých Tatrách fungujú tak, že prídu na hasičskú stanicu, chvíľku sa ohrejú a idú naspäť do terénu.

Slovenský hydrometeorologický ústav upozornil, že v okrese Poprad sa na horách nad pásmom lesa miestami očakáva výskyt silného vetra, ktorý dosiahne v nárazoch rýchlosť 115-145 km/h. Výstraha druhého stupňa pred silným vetrom na horách je vyhlásená nadnes do 17.00 h pre celý okres Poprad.