Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Slovensko

Slovensko poskytne 35-tisíc eur na pomoc pre sýrskych utečencov

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. Foto: TASR

Finančná humanitárna pomoc Slovenskej republiky sa zrealizuje prostredníctvom Správy krízového centra Turecka.

Bratislava 23. apríla (TASR) - Minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák schválil v piatok 20. apríla 35.000 eur ako finančnú humanitárnu pomoc pre sýrskych utečencov na území Turecka. TASR o tom dnes informoval tlačový odbor MZV SR.

Od začiatku humanitárnej krízy v Sýrii sa Turecko v rámci svojich možností stará o sýrskych utečencov, ktorých počet v súčasnosti dosahuje okolo 24.600. Vzhľadom na pretrvávajúcu kritickú situáciu krajina prostredníctvom svojho stáleho zastúpenia pri EÚ požiadala 16. apríla úniu o poskytnutie humanitárnej pomoci. Na túto požiadavku európske členské krajiny promptne reagovali.

Finančná humanitárna pomoc SR sa zrealizuje prostredníctvom Správy krízového centra Turecka.

Turecko minulo na utečenecké tábory zhruba 150 miliónov dolárov.

Od začiatku povstania v marci minulého roka ušlo zo svojich domovov pred násilnosťami okolo 230.000 Sýrčanov. Na rozdiel od tých, ktorým sa podarilo prejsť cez hranice do susedných krajín, sa však k utečencom na území Sýrie nedostanú humanitárni pracovníci.

Správa Nórskej rady pre utečencov a ženevského Centra pre monitorovanie vnútroštátnych utečencov odhaduje, že v Sýrii sa teraz nachádza vyše 600.000 ľudí, ktorí ušli zo svojich domovov, čo je jeden z najvyšších počtov vo svete. Vnútroštátni utečenci však nemajú takú ochranu, ako tí, ktorí opustia krajinu.