Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Na jeseň sa rozhodne o šiestich voľných rozhlasových frekvenciách

Foto: TASR

Prihlásilo sa o ne päť záujemcov, pričom každý z uchádzačov žiada o frekvenciu, ktorú si sám skoordinoval.

Bratislava 30. októbra (TASR) - Na terestriálne vysielanie je v jesennom výberovom konaní zaradených šesť voľných rozhlasových frekvencií. Prihlásilo sa o ne päť záujemcov, pričom každý z uchádzačov žiada o frekvenciu, ktorú si sám skoordinoval. TASR informovala hovorkyňa Rady pre vysielanie a retransmisiu (RVR) Lucia Jelčová.

Rada bude rozhodovať o pridelení frekvencií v Žiline, Banskej Bystrici, Liptovskom Mikuláši, Detve, Rožňave a Spišskej Novej Vsi. "Získaním frekvencií svoje pokrytie rozšíria piati vysielatelia Best FM Media (Rádio Best FM), C. S. M. group (Rocková republika), D. EXPRES, (Rádio EXPRES), Rádio Rebeca (Rádio Rebeca) a T. W. Rádio (Rádio 7)," spresnila Jelčová.

Pri udelení či zmene licencie RVR posudzuje predpoklady zachovania plurality informácií a mediálnych obsahov, priehľadnosť vlastníckych vzťahov žiadateľa. Rovnako aj transparentnosť a dôveryhodnosť finančných zdrojov určených na financovanie vysielania.

"Rada si tiež všíma vyváženosť programovej skladby vzhľadom na existujúcu ponuku programových služieb v lokalite, ktorú bude nové vysielanie pokrývať, ako aj prínos žiadateľa vo vzťahu k vysielaniu a výrobe programov vo verejnom záujme," povedala hovorkyňa. Podľa nej sa prihliada aj na to, aby žiadateľ nezískal dominantné postavenie na relevantnom trhu a tiež na zabezpečenie primeranej majetkovej účasti slovenských osôb, ak je žiadateľom o licenciu právnická osoba so zahraničnou majetkovou účasťou.  

Verejné vypočutie žiadateľov, ktoré predchádza rozhodnutiu o pridelení frekvencií, sa bude konať v pondelok 1. decembra od 10.00 h. v sídle RVR.