Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Na kandidátke SaS bude aj podnikateľ Branislav Gröhling

Branislav Gröhling na archívnej snímke Foto: TASR - Vladimír Benko

Odborník na stredné a odborné vzdelávanie Branislav Gröhling stojí za projektom Education, ktorého cieľom je poskytnúť študentom remeselných odborov nevyhnutnú prax.

Bratislava 27. novembra (TASR) - Kandidátku opozičnej SaS posilní aj podnikateľ a odborník na stredné a odborné vzdelávanie Branislav Gröhling. Bude mu patriť 18. miesto, teda za predsedom strany Richardom Sulíkom a 16 tímlídrami. Do strany zatiaľ nevstupuje, zmení sa to, ak by bol zvolený za poslanca.

"Mladí ľudia by mali dostať šancu splniť si sny a zakladať si malé a stredné podniky. Táto agenda je dobre spracovaná v dokumente SaS Agenda 2020, preto som sa rozhodol pre vstup do tejto strany," vysvetlil Gröhling svoje pohnútky na dnešnej tlačovej konferencii.

Školstvu sa chce venovať aj v politickom živote. "Prežil som úspešný profesný život. Chodil som na strednú priemyselnú školu obuvnícku v Partizánskom, čo bola vychýrená škola duálneho vzdelávania a ja si myslím, že takéto vzdelanie by mali dostať aj súčasní mladí ľudia, lebo si to zaslúžia," tvrdí.

Gröhling stojí za projektom Education, ktorého cieľom je poskytnúť študentom remeselných odborov nevyhnutnú prax. "Pripravili sme desatoro pre stredné a odborné školy, z čoho za najdôležitejšie považujem zjednotenie financovania v školstve, navýšenie financií do školstva a vyriešenie platov učiteľov a zatraktívnenie učiteľského statusu.

Podľa Sulíka sa SaS vždy prezentovala ako strana odborníkov. "Namiesto lacných populistických vyhlásení sme vždy volili odborné riešenia. Práve oblasť stredného a odborného školstva je veľmi zanedbaná a myslíme si, že máme čo povedať k tomu, ako odborné a stredné školstvo reformovať," povedal.

Sulík zároveň potvrdil, že na kandidátku SaS sa vracia exposlanec Stanislav Fořt, ktorý sa ako prvý člen zákonodarného zboru otvorene priznal k homosexualite.

Parlamentné voľby budú na Slovensku 5. marca 2016. Politické strany majú predložiť svoje kandidačné listiny najneskôr do 6. decembra. Oficiálna volebná kampaň už beží, strany na ňu môžu minúť najviac tri milióny eur. Voliť bude môcť viac ako 4,4 milióna občanov SR.