Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Slovensko

Na Katolíckej univerzite v Ružomberku došlo k závažným zlyhaniam

Na archívnej snímke pohľad na novú budovu Univerzitnej knižnice Katolíckej univerzity v Ružomberku. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Slovenskí biskupi sa na svojom 81. plenárnom zasadaní, ktoré sa dnes skončilo na Donovaloch, zaoberali výsledkom auditu na Katolíckej univerzite (KU) v Ružomberku.

Donovaly 17. júna (TASR) – Slovenskí biskupi sa na svojom 81. plenárnom zasadaní, ktoré sa dnes skončilo na Donovaloch, zaoberali výsledkom auditu na Katolíckej univerzite (KU) v Ružomberku. Ten však nedopadol dobre a v najbližšom čase sa očakáva odchod zodpovedných ľudí z univerzity.

"Konferencia biskupov Slovenska (KBS) konštatuje, že v rokoch 2010 až 2013 došlo vo vedení KU, Pedagogickej fakulty a Filozofickej fakulty k závažným manažérskym zlyhaniam, neefektívnemu hospodáreniu a konaniu v rozpore s dobrými mravmi,"
uviedol dnes na tlačovej besede generálny sekretár a banskobystrický diecézny biskup Marián Chovanec.

Previerka na univerzite sa uskutočnila z podnetu súčasného rektora KU Jozefa Jaraba a na základe rozhodnutia KBS, ktorá je jej zriaďovateľom. Audit uskutočnila spoločnosť KPMG Slovensko.

Ako Chovanec zdôraznil, KBS požiadala rektora KU, aby čo najskôr "rozhodným spôsobom riešil pochybenia a zistené nedostatky a čo najskôr realizoval nápravu a vyvodil zodpovednosť konkrétnych osôb".

Rektor KU v Ružomberku Jozef Jarab dnes na Donovaloch vyhlásil, že po dôkladnom oboznámení sa so správou o výsledkoch auditu prijme opatrenia na odstránenie zistených nedostatkov. O výsledkoch previerky hovoril zatiaľ iba s najužším vedením univerzity - prorektormi. Jarabovo vedenie KU má podporu KBS.

"S poľutovaním beriem na vedomie, že v rokoch 2010-2013 došlo k závažným pochybeniam zo strany niektorých členov vedenia KU. Hoci niektorí z nich už nie sú zamestnancami, univerzita očakáva od nich sebareflexiu a vyvodenie osobnej zodpovednosti," konštatoval Jarab. Dúfa, že zamestnanci KU, ktorí v kontrolovanom období pochybili a dopustili sa konania v rozpore s dobrými mravmi, sami z toho vyvodia osobnú zodpovednosť.

"Všetci sme si dali úlohy, tie sa riešia na pôde pravdy, zodpovednosti a lásky. Láska obsahuje aj časť pokánia za niečo, čo nebolo správne, ale obsahuje aj časť, kedy treba niekoho pochopiť a možno aj v tých jeho chybách. Potom on vnútorne sa sám dostane k tomu, že vyvodí zodpovednosť," vysvetlil Jarab.

"Ak by k tomu nedošlo, budeme postupovať v zmysle platnej legislatívy," dodal Jarab.

Ako tiež informoval, na žiadosť KBS s účinnosťou od 1. júla tohto roka pozastavuje vyplácanie mimoriadnych odmien na celej univerzite až do vypracovania novej smernice o odmeňovaní.

O možných trestných oznámeniach na zodpovedných pracovníkov odmietol špekulovať, kým sa dôkladne neoboznámi s výsledkami auditu. K akej výške škôd mohlo dôjsť, o tom ešte nemá detailné informácie.