Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Na konferencii SNS rezonuje sociálna politika štátu

Predseda SNS Andrej Danko na konferencii. Foto: SNS

Šéf strany Andrej Danko vo svojom vystúpení poukázal na to, že štát a spoločnosť musia byť manažované odborne.


Piešťany 16. januára (TASR) - Pod názvom Sociálna politika štátu – nezamestnanosť a postavenie seniorov sa koná dnes v Piešťanoch konferencia Slovenskej národnej strany (SNS). Koordinátorkou podujatia je trnavská krajská predsedníčka SNS Magdaléna Kuciaňová, ktorá privítala 150 účastníkov. „Je to veľmi vážna spoločenská téma, ktorá dominuje aj vo volebnom programe SNS. Riešenie sociálnej politiky štátu predpokladá celospoločenský konsenzus. Jeho základom by mali byť jasne pomenované hodnoty a postupy,“ konštatovala.

Zdôraznila tiež, že SNS pri hľadaní optimálneho riešenia akútnych spoločenských problémov rešpektuje princípy otvorenosti a konštruktívnosti. „Táto konferencia vytvára priestor a možnosť prezentovať názory a návrhy iných partnerov, organizácií, živnostníkov, odborárov a zamestnávateľov,“ pokračovala Kuciaňová.

Primátor mesta Piešťany Miloš Tamajka pripomenul, že v Piešťanoch žije viac ako 7700 seniorov, pričom mesto má 29.000 obyvateľov. „Seniori prichádzajú v dôchodkovom veku po predaní svojich nehnuteľností, aby jeseň svojho života strávili v Piešťanoch, preto je sociálna politika v tomto meste mimoriadne dôležitá,“ konštatoval.

Predseda SNS Andrej Danko vo svojom vystúpení poukázal na to, že štát a spoločnosť musia byť manažované odborne, pretože štát je denno-denne v styku so súkromnou sférou. Tá disponuje okrem silného kapitálu aj so vzdelanými ľuďmi, ktorí nepozerajú okrem seba na nikoho iného. „Keď štát pôjde ďalej cestou rozoberania a ničenia, tak na Slovensku vznikne vážny sociálny problém,“ zdôraznil.

Danko pre TASR povedal, že SNS už v lete schválila svoje programové tézy a svoj volebný program odsúhlasila v jesenných mesiacoch. „Cieľom dnešnej konferencie je potvrdiť a rozdiskutovať témy, ktoré sme schválili ako základnú koncepciu v oblasti sociálnej a dať dôraz najmä na rozvoj regiónov zvýšením zamestnanosti, baviť sa ďalej o dôchodkovom zabezpečení a diskutovať o týchto veciach s odborníkmi,“ priblížil. Predseda strany očakáva od konferencie určitý posun v jednotlivých témach a vzájomné obohatenie sa o informácie, ktoré sa najlepšie v takýchto diskusiách odovzdávajú. „Najväčší problém je neustále znižovanie životnej úrovne, tzv. idiotizovanie sociálnej politiky a sofistikovanie spoločnosti. Sociálna politika sa dostala do ústrania. Kvalita zdravotníctva, kvalita žitia, výška dôchodkov jasne ukazujú, že nejdeme dobrou cestou. Tieto ukazovatele treba analyzovať a sociálne problémy riešiť systémovo," upozornil Danko.

Na seminári prednášajú šiesti odborníci. Zaoberajú sa s koncepčnými opatreniami na riešenie nezamestnanosti mladých i starších ľudí. Rozoberajú problémy nezamestnanosti v jednotlivých segmentoch národného hospodárstva a nezamestnanosť riešia z viacerých pohľadov.