Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Slovensko

Na leteckých dňoch na Sliači má premiéru akrobatická skupina Al Fursan

Na snímke letová ukážka Al Fursan počas Medzinárodných leteckých dní (MLD) SIAF 2017 na Leteckej základni Sliač 26. augusta 2017. Foto: TASR/Branislav Račko

Al Fursan tvorí podľa Štoksu zhruba 70-členný tím, v kokpitoch lietadiel MB-339 sedí sedem pilotov.

Sliač 27. augusta (TASR) - Premiéru na tohtoročných Medzinárodných leteckých dňoch (MLD) SIAF na Leteckej základni Sliač má sedemčlenná formácia Al Fursan zo Spojených arabských emirátov, ktorá patrí tento víkend k vrcholom tohto podujatia.

Podľa riaditeľa MLD SIAF 2017 Huberta Štoksu je prítomnosť tejto akrobatickej skupiny pre organizátorov poctou, pretože o účinkovanie na leteckých dňoch prejavila záujem samotná skupina. "Pre nás organizátorov je to veľká pocta, lebo už to nie je na naše pozvanie, ale je to o tom, že SIAF je akceptovaný v Európe," uviedol Štoksa pre TASR. Podľa jeho slov ide o akrobatickú skupinu, ktorá sa nezúčastňuje na hociktorých leteckých dňoch. Tohto roku ju mohli obdivovať diváci leteckých dní v Moskve.



Al Fursan tvorí podľa Štoksu zhruba 70-členný tím, v kokpitoch lietadiel MB-339 sedí sedem pilotov. Pred svojím prvým verejným vystúpením absolvovali 16-mesačný tréning pod dohľadom pilotov akrobatickej skupiny Il Frecce Tricolori na leteckej základni Rivolto v Taliansku, ktorú slovenskí diváci poznajú z predchádzajúcich ročníkov MLD SIAF.