Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Na lode, ktoré monitorujú Stredozemné more, odchádzajú prví vojaci SR

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Martin Pakovič

Vojaci budú tvoriť osádku nemeckých lodí pri líbyjských brehoch a plniť úlohy týkajúce sa nelegálnej migrácie.

Vlkanová 3. augusta (TASR) - Prvých desať slovenských vojenských policajtov z topoľčianskeho útvaru odíde tento týždeň do oblasti Stredozemného mora na misiu Európskej únie ENAVFOR MED SOPHIA. Vojaci budú tvoriť osádku nemeckých lodí pri líbyjských brehoch a plniť úlohy týkajúce sa nelegálnej migrácie.

Ako počas dnešnej rozlúčky s vojakmi v priestoroch Odboru výcviku a kynológie Vojenskej polície vo Vlkanovej pri Banskej Bystrici uviedol pre TASR minister obrany SR Peter Gajdoš, túto výpomoc deklarovala Slovenská republika ešte vlani, počas nášho predsedníctva v Rade EÚ. "Nie je nám ľahostajná bezpečnosť v Únii a keďže sme jej členom, budeme na operácii participovať," povedal. Podľa jeho ďalších slov hlavnou úlohou operácie je dodržiavanie bezpečnosti v južnej časti Stredozemného mora s dôrazom na nelegálnu migráciu a nelegálne obchodovanie so zbraňami, vrátane výcviku pobrežnej stráže v Líbyi, dodal.

Podľa riaditeľa Vojenskej polície Michala Migáta odchádzajúci vojaci sú členmi prvej polročnej rotácie, ktorých po šiestich mesiacoch nahradí nových desať vojakov. "Príprava trvala rok a bola veľmi náročná, keďže vojaci idú do prostredia, ktorá našim ľuďom nie je prirodzené," uviedol.

Ako pre TASR uviedol veliteľ odchádzajúcej jednotky, misia ENAVFOR MED SOPHIA bola pre vojakov veľkou výzvou. "Sme na ňu pripravení. Všetci sa dokonale poznáme a vieme aj, čo môžeme očakávať," skonštatoval.