Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Slovensko

Na Lomnickom štíte namerali ráno rekordných mínus 28,5 stupňa Celzia

Na archívnej snímke turisti sa prechádzajú po vrchole Lomnického štítu (2 634 metrov nad morom) vo Vysokých Tatrách. Foto: TASR - Oliver Ondráš

Veľmi chladno bolo počas minulej noci a ráno podľa SHMÚ aj v Hajnáčke v okrese Rimavská Sobota.

Bratislava 12. februára (TASR) - V piatok ráno namerali meteorológovia na Lomnickom štíte mínus 28,5 stupňa Celzia. Vyrovnal sa tak rekord z roku 2001. Pri vetre s priemernou rýchlosťou 89 kilometrov za hodinu tam bola pocitová teplota až mínus 50 stupňov Celzia. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na sociálnej sieti.

Veľmi chladno bolo počas minulej noci a ráno podľa SHMÚ aj v Hajnáčke v okrese Rimavská Sobota. Namerali tam až mínus 24,4 stupňa Celzia. "V nižších polohách bolo veľmi chladno aj v Hrabušiciach v okrese Spišská Nová Ves. Teplota tu klesla na mínus 22,8 stupňa Celzia," priblížili meteorológovia.

Počas najbližšej noci budú na našom území v nižších a stredných polohách s veľkou pravdepodobnosťou ešte lepšie podmienky na pokles teploty ako počas minulej noci. "Je dosť pravdepodobné, že teplota klesne v niektorých dolinách výnimočne až na úroveň okolo mínus 27 stupňov Celzia. Priaznivé podmienky na dosiahnutie takejto teploty sa v rámci nižších polôh očakávajú predovšetkým na Gemeri," avizuje SHMÚ.