Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Výbory OSN nevzniesli vlani sťažnosti voči SR v oblasti ľudských práv

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

V roku 2023 prijali rozhodnutie v jednej zo sťažností pred Výborom OSN pre odstránenie rasovej diskriminácie, uviedli predkladatelia informatívnej správy.

Bratislava 1. februára (TASR) - Na pôde OSN nepodali v roku 2023 proti Slovenskej republike žiadne nové individuálne sťažnosti v oblasti dodržiavania ľudských práv a základných slobôd. Vyplýva to z informačného materiálu, ktorý každoročne predkladá minister zahraničných vecí a európskych záležitostí. Kabinet zobral informáciu na vedomie.

Na základe dohovorov OSN v oblasti ľudských práv, ku ktorým Slovensko pristúpilo, môžu výbory zriadené týmito dohovormi posudzovať sťažnosti jednotlivcov, skupín jednotlivcov alebo mimovládnych organizácií, ak namietajú porušovanie svojich práv vyplývajúcich z dohovorov zo strany Slovenskej republiky.

"V období od 1. 1. do 31. 12. 2023 neboli proti Slovenskej republike podané žiadne nové individuálne sťažnosti. Z predchádzajúcich rokov pokračujú tri konania pred Výborom pre ľudské práva, dve konania pred Výborom na odstránenie rasovej diskriminácie, tri konania pred Výborom pre práva osôb so zdravotným postihnutím," uviedli predkladatelia informatívnej správy.

"V roku 2023 prijali rozhodnutie v jednej zo sťažností pred Výborom OSN pre odstránenie rasovej diskriminácie," dodali.

Pripomenuli, že stanoviská výborov OSN nemajú povahu súdnych rozhodnutí. "Ak výbor konštatuje porušenie niektorého z článkov dohovoru, spravidla odporučí štátu prijať kroky na odstránenie zistených nedostatkov a prijať preventívne opatrenia," vysvetlili.