Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Na Malopoľskej Ceste drevenej architektúry leží vyše 250 objektov

Na snímke exteriér drevenej vily v poľskom Zakopanom, postavenej na sklonku 19. storočia. Foto: TASR/Tomáš Doboš

Na drevenej ceste je podľa Franikovej slov každoročne od mája do septembra sprístupnených pre verejnosť 60 drevených kostolíkov, cerkví a kúrií.

Bukowina Tatrzaňska 6. apríla (TASR) - K turistickým lákadlám Malopoľského vojvodstva, ktoré susedí s Prešovským samosprávnym krajom, patria okrem prírodných krás, lyžiarskych stredísk či aquaparkov aj tradičné sakrálne a svetské objekty postavené z dreva. Vyše 250 stavieb roztrúsených po tzv. Ceste drevenej architektúry približuje unikátne kultúrne dedičstvo tohto regiónu na juhu Poľska.

"Na Ceste drevenej architektúry, ktorá je dlhá približne 1500 kilometrov, sa nachádza aj viacero významných objektov v celosvetovom meradle. Najhodnotnejšie sú gotické kostolíky, ktoré vznikali od 14. do 15. storočia v Binarowej, Debne Podhalaňskom, Lipnici Murowanej a Sekowej. Od roku 2003 sú zapísané v Zozname svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO," informovala TASR Anna Franiková z Malopoľskej turistickej organizácie.

Do zoznamu UNESCO by podľa nej mali pribudnúť v blízkom čase ďalšie drevené stavby z regiónu na juhu Poľska.

Na margo unikátneho množstva zachovaných drevených stavieb uviedla, že v krajine južných a východných častí Poľska bola drevená architektúra silno zakorenená ešte v 50. rokoch minulého storočia. Požiadavka ochrany tradičných sakrálnych a svetských objektov, ako aj vybudovania Cesty drevenej architektúry nastala po tom, keď vytlačili drevo zo stavebníctva nové "modernejšie" materiály.

Na drevenej ceste je podľa Franikovej slov každoročne od mája do septembra sprístupnených pre verejnosť 60 drevených kostolíkov, cerkví a kúrií. V niektorých z nich sa nekonajú výlučne iba obhliadky so sprievodcovským výkladom, ale aj hudobné koncerty. Organizované sú v teplejších mesiacoch roka pod spoločným mottom Muzyka Zakleta w Drewnie - Hudba zakliata v dreve.

"Tieto koncerty sa konajú v štyroch kostoloch zapísaných v zozname UNESCO a ôsmich vybraných objektoch na Ceste drevenej architektúry. Okrem dobovej hudby sú tam prezentované aj ukážky tradičných tancov, v ponuke sú však aj džezové koncerty," vysvetlila Franiková.

Mnohé objekty na drevenej ceste sú navštevované turistami počas celého roka. Jedným z nich je napríklad Ľudový dom Franciszka Čwižewicza v Bukowine Tatrzaňskej. Je známy tým, že ho vybudovali v prvej polovici 20. storočia spoločnými silami miestni obyvatelia a že je jednou z najväčších drevených stavieb na území Poľska.

"V Ľudovom dome v súčasnosti "gazduje" už štvrtá generácia obyvateľov Bukowiny. Fungujú v ňom Divadelná skupina Józefa Pitoraka, regionálne skupiny Wierchowianie a Mali Wierchowianie, ako aj Škola zabudnutých remesiel - kováčstva, hrnčiarstva a čipkárstva," uzavrela Franiková s tým, že súčasťou tohto objektu je aj regionálna izba z interiéru podhalanskej chalupy a divadelná sála pre 200 divákov.