Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Slovensko

Vrcholom mimoriadnej numizmatickej aukcie bude dukát z roku 1937

Foto: Aukčný dom Macho & Chlapovič, a.s.

Zberateľov mincí a medailí čaká jedinečná udalosť, aká nemá v histórii slovenskej Numizmatiky obdoby.

Bratislava 4. apríla (OTS) - V Prahe sa 7. a 8. apríla uskutoční aukcia mimoriadne vzácne kompletnej zbierky všetkých mincí vydaných v čase samostatného Československa, teda od konca vlády Habsburgovcov až do roku 1993. Zbierku predáva súkromný majiteľ a okrem obehových mincí obsahuje aj ďalšie raritné československé zlaté a strieborné mince , medaily a skúšobné razby.

Najväčší záujem medzi numizmatikmi vyvoláva extrémne vzácny zlatý Svätováclavský 10 dukát z roku 1937. Jeho vyvolávacia cena je 300 000 EUR, pričom obsah zlata v minci má trhovú hodnotu kovu "len" približne 1 300 EUR. 10 dukát bol vyrazený pred 80 rokmi v mincovni Kremnica v náklade len 34 kusov. Je to jediný dochovaný kus na zberateľskom trhu so známym pôvodom. Jeho pravosť bola overená porovnaním s dvoma exemplármi v archíve Českej národnej banky a tiež porovnaním s pôvodným náradím v depozite mincovne Kremnica. O túto mincu je medzi zberateľmi naozaj mimoriadny záujem. Očakáva sa nekompromisná ale férová súťaž, pretože je celkom možné, že táto minca sa už nikdy neobjaví v ponuke žiadneho aukčného domu, hovorí Elizej Macho z Aukčného domu Macho & Chlapovič. Tento 10 dukát samozrejme nie je jediným vzácnym kusom v aukcii. Za zmienku stojí napríklad 2 dukát, taktiež z roku 1937, ďalej napríklad dukáty z rokov 1938, 1939 a 1951 a tiež skúšobné razby rôznych československých mincí.

V aukcii, ktorá bezprostredne nasleduje sa budú už tradične dražiť nádherné keltské mince, uhorské mince z obdobia neskoršieho stredoveku, mince habsburgovcov, mince Rakúskeho cisárstva a početné svetové mince. Na svoje si určite prídu aj zberatelia bankoviek, ktoré sú v aukcii zastúpené najmä bankovkami Československa.

Záujem o historické zlaté a strieborné mince a historické pamätné medaily v posledných rokoch rastie. Pre kupujúcich znamenajú výhodnú investíciu a čoraz viacej využívajú túto formu alternatívneho investovania. Popri raste ceny zlata a striebra prinášajú tiež pridanú zberateľskú a umeleckú hodnotu. Navyše každá historická minca má svoj vlastný príbeh. Ako dodáva spolumajiteľ Aukčného domu, v numizmatike platí základné pravidlo: Výnimočný stav, emisný náklad len niekoľko kusov, alebo čo najnižší počet dochovaných kusov, robí mincu ako investíciu zberateľsky atraktívnou.

Usporiadatelia očakávajú, že sa na aukcii zúčastnia stovky zberateľov z Českej republiky i zo zahraničia. Aukcia sa uskutoční za prísnych bezpečnostných opatrení.

Termín aukcie:
Piatok 7. apríla 2017 od 14 hodín, hotel Mandarin Oriental, Nebovidská 459/1, Malá Strana, Praha 1.
Predávajúci pôvodný majiteľ:
Ing. Jaroslav Kokolus, CSc. Narodil sa v roku 1959, vyštudoval kybernetiku, pôsobil ako vysokoškolský pedagóg, je súdnym znalcom, ale aj podnikateľom. Je majiteľom siete parfumérií a kozmetických salónov FAnn v Česku a na Slovensku. Numizmatike sa venuje od mladosti. Jeho zbierky rozsahom prevyšujú akékoľvek iné známe kolekcie. Dôvodom pre predaj sú časové a priestorové nároky na skladovanie, údržbu a rozvoj. Preto sa rozhodol, že niektoré okrajové časti svojich zbierok ponúkne k dispozícii a na potešenie ďalším zberateľom.
Aukčný dom Macho & Chlapovič, a. s. je jedným z najväčších obchodníkov s numizmatikou a s investičným zlatom na Slovensku a v Českej republike. Dvakrát do roka organizuje v Bratislave a Prahe úspešné medzinárodné numizmatické aukcie zberateľských mincí, medailí, bankoviek, radov a vyznamenaní.

Kontakt pre médiá:
Elizej Macho, Aukčný dom Macho & Chlapovič, a.s.
Tel .: +421 907 212 367
E-mail: elizej.macho(@)machochlapovic.com
www.machochlapovic.com