Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Slovensko

Na mimoriadnom sneme ZMOS schválili nové stanovy a rozšírenie priorít

Na snímke vpravo predseda Združenia obcí a miest Slovenska (ZMOS) Jozef Božík počas brífingu k záverom z rokovania 35. mimoriadneho snemu Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) v stredu 20. septembra 2023 v Žiline. Foto: TASR - Daniel Stehlík

ZMOS bude prvýkrát v histórii asociovať aj slovenské obce zo zahraničia.

Žilina 20. septembra (TASR) - Nové stanovy a rozšírenie priorít Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) schválili v stredu dve stovky delegátov na mimoriadnom sneme v Žiline. Na tlačovej konferencii po rokovaní snemu o tom informoval predseda ZMOS Jozef Božik.

Stanovy podľa neho definujú, že ZMOS má ako nestranícka organizácia právo rokovať na účel dosahovania cieľov so všetkými relevantnými politickými stranami. "Uvedomujeme si, že v parlamente sa prijímajú zákony, ktoré majú dosah na kvalitu poskytovaných služieb a života občanov. Prvýkrát v histórii sme podpísali memorandá s väčšinou politických strán, ktoré sú relevantné a v prieskumoch verejnej mienky majú viac ako päť percent," povedal Božik.



Podotkol, že ZMOS sa snaží vytvoriť priestor aj pre stovky odborníkov z radov starostov a primátorov, ktorí majú ambíciu angažovať sa v jednotlivých sekciách. "Nové stanovy nielen zvyšujú počet sekcií, ale aj počet členov v nich. Vytvárame priestor aj pre tých, ktorí nie sú členmi Rady ZMOS. Práve preto, lebo sa chcú angažovať a vďaka skúsenostiam predkladať návrhy, ktoré v konečnom dôsledku skvalitnia život v samosprávach," uviedol.



ZMOS bude prvýkrát v histórii asociovať aj slovenské obce zo zahraničia. "Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí nás informoval, že slovenskí starostovia zo zahraničia pociťujú slabý kontakt so Slovenskom a organizáciami, ktoré sa venujú samosprávam. Práve preto chceme, aby v rámci asociovaného členstva boli súčasťou ZMOS aj obce mimo územia SR, kde žijú výrazným spôsobom zastúpené slovenské menšiny," skonštatoval Božik.



Do novej funkcie čestného predsedu zvolili na mimoriadnom sneme dlhoročného predsedu ZMOS Michala Sýkoru, ktorý bude súčasťou Predsedníctva a Rady ZMOS. "Potrebujeme čím skôr doriešiť veci, ktoré cítime ako dlhy či krivdu voči nám. Cítime 'poďakovanie' za to, čo sme dokázali urobiť za dlhé roky, keď bola samospráva ako celok jedna z najdôveryhodnejších organizácií. Pre nás je najkomplikovanejšie, že nemáme finančné prostriedky, ktoré potrebujeme a s ktorými sme počítali," uzavrel Sýkora.