Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Na Najvyššom súde pokračuje proces so zločineckou skupinou piťovcov

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Obžaloba mužov vinila z 18 rôznych trestných skutkov, najmä zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, ako aj z obzvlášť závažných zločinov vydierania, pri ktorých došlo tiež k ublíženiu na zdraví a lúpeži.

Bratislava 3. mája (TASR) – Na Najvyššom súde SR sa dnes začalo odvolacie konanie v kauze zločineckej skupiny takzvaných piešťanských piťovcov. Senát sa na verejnom zasadnutí naplánovanom na tri dni zaoberá odvolaním prokuratúry aj obžalovaných. Rozsudok by mohol byť vynesený už v stredu (4.5.).

V kauze rozhodol vlani v decembri Špecializovaný trestný súd v Pezinku. Podstatne zmiernil návrh prokuratúry. Z celkom 16 obžalovaných troch oslobodil, medzi nimi i hlavného obžalovaného Miroslava A. Zo zločinu zosnovania, založenia a podporovania zločineckej skupiny uznal za vinného iba Ľuboša F., Matúša Š. a Pavla V. Ostatní boli v tejto časti oslobodení.

Práve Ľuboš F. sa dnes na Najvyšší súd nedostavil z dôvodu práceneschopnosti. Rovnako neprišiel ani obžalovaný bývalý šéf piešťanskej kriminálky Milan K. Obaja trvali na svojej účasti. Predsedníčka senátu Jana Serbová ich preto vylúčila na samostatné konanie.

Z väzby dnes kukláči predviedli Miroslava A., Tomáša K., Pavla B., Michala B. a Dušana O. Marcel B., Jaroslav Č., Mário B. a Roman Doležaj sa nedostavili, dali však súhlas na konanie v ich neprítomnosti. Obžalovaný Andrej B. meškal, predsedníčka senátu ho pokarhala, keď mu povedala, že to považuje za pohŕdanie súdom.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry trvá na tom, že v tomto prípade šlo o zločineckú skupinu, ktorá sa zaoberala predovšetkým nezákonným vymáhaním dlhov. V odvolaní napísal, že ŠTS nesprávne vyhodnotil dôkaznú situáciu. Je presvedčený, že obžalovaní mali vedomosť o tom, že konajú v prostredí zločineckej skupiny. Prokurátor okrem iného argumentuje aj tým, že nosili oblečenie prislúchajúce členom skupiny piťovcov.

Prokurátor sa pokúša zvrátiť nepriaznivo sa vyvíjajúcu kauzu. K odvolaniu priložil uznesenie o trestnom stíhaní jedného zo svedkov v procese, ktorý mal pred prvostupňovým súdom krivo svedčiť v prospech obžalovaných. Tiež žiada, aby NS nariadil po vrátení kauzy na prvý stupeň vypočutie úplne nového svedka, ktorého navrhol tesne v závere procesu, ŠTS však výsluch zamietol. Svedok by mal dosvedčiť organizovanosť skupiny.

Celá kauza totiž stojí na výpovedi korunného svedka Roberta Bíleho, ktorý bol zástupcom jedného z bossov piťovcov Ľuboša F. pre oblasť Piešťan. Bílý sa priznal a po dohode s prokurátorom prijal osemročný nepodmienečný trest. ŠTS vo výsledku podstatne zmiernil tresty navrhované prokurátorom, čo predseda senátu Ján Hrubala odôvodnil tým, že mnohých obžalovaných usvedčoval iba Bílý. Zdôraznil, že výpovede takzvaných kajúcnikov musia byť vždy podporené aj ďalšími dôkazmi.

V stredu sa verejné zasadnutie začne záverečnými návrhmi prokurátora, obžalovaných a ich obhajcov. Pre väčšinu obžalovaných žiadal prokurátor na prvom stupni tresty odňatia slobody so spodnou hranicou trestu 20 rokov. Tie ŠTS podstatne zmiernil.

Zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny súd uznal za vinných iba Ľuboša F., Matúša Š. a Pavla V. Prvého z trojice odsúdil na trest odňatia slobody 15 rokov, zvyšných dvoch na osemročné väzenie.

Pezinský súd odsúdil aj Tomáša K., Milana K., Pavla B., Marcela B., Michala B., Dušana O., Marcela D., Jaroslava Č., Andreja B. a Romana D. Medzi zločinmi, ktorých sa mali dopustiť, je vydieranie, lúpež, poisťovací podvod, zločin porušovania domovej slobody a poškodzovania cudzej veci.

Za ich spáchanie im boli uložené nepodmienečné tresty vo výške od necelých dvoch až do takmer štyri a pol roka. Jaroslav Č. a Andrej B. vyviazli s podmienkou a u Marcela D. súd dokonca upustil od uloženia trestu. Okrem Miroslava A. bol oslobodený aj Mário H. a Roman Č.

Medzi odsúdenými je i bývalý šéf piešťanskej kriminálky a istý čas aj pracovník Úradu boja proti organizovanej kriminalite v Bratislave Milan K. Za spáchanie zločinu prijímania úplatku a zločinu zneužívania právomocí verejného činiteľa by si mal odsedieť podľa názoru ŠTS štyri a pol roka.

Obžaloba mužov vinila z 18 rôznych trestných skutkov, najmä zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, ako aj z obzvlášť závažných zločinov vydierania, pri ktorých došlo tiež k ublíženiu na zdraví a lúpeži.

Skutky mali páchať od roku 2006, najviac z nich však bolo v rokoch 2009 až 2012. Násilným spôsobom a pod hrozbou vyhrážok vymáhali zaplatenie faktúr a výpalného, na krku majú aj útoky na osobné motorové vozidlá a rodinný dom. Operovali na území západnej časti Slovenska a presnejšie ich označujú "piťovci 2".