Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Do štrajku na školách sa dnes zapojilo 2031 učiteľov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Nespokojní učitelia žiadajú zvýšenie tarifných platov všetkých pedagogických a odborných zamestnancov v regionálnom školstve o 140 eur v tomto roku a o 90 eur od začiatku roka 2017.

Bratislava 29. septembra (TASR) - Do dnešného stupňovaného štrajku učiteľov sa zapojilo 2031 pedagógov. Informovali o tom zástupcovia Iniciatívy slovenských učiteľov (ISU), ktorá štrajk organizuje. Zapojení sú pedagógovia zo všetkých krajov Slovenska. Na Slovensku je približne 6590 škôl všetkých druhov a viac ako 71.500 učiteľov.

V dnešný deň sa v rámci štrajku na niektorých školách neučilo tri vyučovacie hodiny. "Dnes znova nebolo odučených približne 6000 vyučovacích hodín a opäť sa zdá, že vláde a ministerstvu táto situácia vôbec nevadí, čo je pre nás veľmi zarážajúce,“ uviedol Branislav Kočan z ISU.

V prvý deň štrajku (utorok 13. septembra), kedy sa neučilo jednu vyučovaciu hodinu, sa zapojilo doň 1773 učiteľov zo 106 škôl. V druhý deň štrajku (streda 21. septembra), keď sa neučilo dve hodiny, to bolo 2000 učiteľov zo 150 škôl. Čísla zapojených pedagógov tak zostávajú približne rovnaké. Stúpol však počet zapojených škôl na približne 190.

ISU ako dôvod vidí prebiehajúce rokovania o Kolektívnej zmluve vyššieho stupňa na rok 2017. "Vysvetľujeme si to práve tým, že mnohí kolegovia nám hovoria, že citlivo čakajú na to, čo urobí odborový zväz, čakajú na ich krok. Je tu taká vyčkávacia taktika,“ vysvetlil Vladimír Crmoman z ISU. Ako ďalší dôvod takejto zapojenosti vidia organizátori v dezinformačnej kampani.

Nespokojní učitelia žiadajú, aby vláda i parlament legislatívnymi opatreniami zabezpečili zvýšenie tarifných platov všetkých pedagogických a odborných zamestnancov v regionálnom školstve o 140 eur v tomto roku a o 90 eur od začiatku roka 2017. Taktiež požadujú, aby bolo prehodnotené kreditné vzdelávanie učiteľov a navýšené rozpočty ministerstiev školstva a vnútra celkovo o 400 miliónov eur na odstránenie rozdielov vo vybavenosti škôl. Ak situácia ostane rovnaká, v štrajku chce ISU pokračovať aj v piatok 7. októbra, kedy by sa nemalo učiť už štyri vyučovacie hodiny.

K štrajku sa rozhodol nepripojiť Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy na Slovensku. Nepodporila ho ani Konfederácia odborových zväzov Slovenskej republiky (KOZ SR).