Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Slovensko

Rezort školstva poskytne financie na odstránenie havarijných situácií

Na archívnej snímke minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Ján Horecký. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Som veľmi rád, že sme sa dohodli na ďalšej finančnej podpore, skonštatoval minister školstva Ján Horecký.

Bratislava 9. decembra (TASR) - Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVŠ) SR poskytne 1,5 milióna eur na odstránenie havarijných situácií v regionálnom školstve. Týka sa to napríklad odstránenia havarijných stavov kotolní, vykurovania, ústredného kúrenia, teplovodných rozvodov, striech či strešných konštrukcií. TASR o tom informoval odbor komunikácie a marketingu rezortu školstva. Peniaze poskytlo v novembri Ministerstvo financií (MF) SR.

"S ohľadom na skutočnosť, že sa ozývali viaceré školy, že situácia sa mení a nebudú mať dostatok finančných zdrojov na úhradu energií do konca kalendárneho roka, sme rokovali a konštruktívne diskutovali o riešení s ministerstvom financií. Som veľmi rád, že sme sa dohodli na ďalšej finančnej podpore," skonštatoval minister školstva Ján Horecký.

Na riešenie havarijných stavov financovaných z bežných výdavkov vyčleňuje ministerstvo finančné prostriedky z vlastných zdrojov rovnako na havarijné stavy, ktoré riešia situáciu v energetickej oblasti škôl. V septembri poskytlo MF SR finančné prostriedky na dofinancovanie nákladov na energie v celkovej výške 30 miliónov eur. Zriaďovateľom škôl boli pridelené formou dohodovacieho konania.

Keďže v tejto etape neboli pokryté všetky požiadavky zriaďovateľov škôl a v súvislosti s meniacou sa situáciou, uskutočnil sa koncom októbra a začiatkom novembra zber údajov o skutočnej a očakávanej spotrebe energií do konca kalendárneho roka 2022. Na základe neho požiadalo ministerstvo školstva o viac ako osem miliónov eur rezort financií o navýšenie rozpočtu. Ministerstvo túto žiadosť akceptovalo.