Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Slovensko

Na oslavy výročia narodenia A. Ostrolúckej prišli priami potomkovia

Na archívnej snímke pamätná izba Adely Ostrolúckej v kaštieli Ostrolúckych v Ostrej Lúke. Foto: TASR - Ján Krošlák

Návštevníci sa mohli pokochať pohľadom na zrekonštruovanú podobu kaštieľa Ostrolúckych.

Ostrá Lúka 18. mája (TASR) - Obec Ostrá Lúka vo Zvolenskom okrese žila v sobotu oslavami 200. výročia narodenia ich rodáčky Adely Ostrolúckej, životnej lásky Ľudovíta Štúra.

Ako pre TASR uviedol starosta Juraj Jelok, na trinásty ročník podujatia Kultúrna jar Adely Ostrolúckej, ktorým si ju miestni každoročne pripomínajú, zavítali aj priami potomkovia rodiny Ostrolúckych z Budapešti.

Podujatie sa začalo slávnostnými službami Božími v evanjelickom kostole, pokračovalo akciami pre deti a kultúrno-spoločenským programom.

"Návštevníci sa mohli pokochať pohľadom na zrekonštruovanú podobu kaštieľa Ostrolúckych a navštíviť v ňom Pamätnú izbu Adely Ostrolúckej. Sprístupnená bola tiež hrobka, pri ktorej si obyvatelia uctili jej pamiatku položením kytice," priblížil Jelok.

Divadlo Jozefa Gregora Tajovského, ktoré participovalo na programe, sprítomnilo rodinu Ostrolúckych v divadelnom výstupe. Adelu predstavili ako múdru, vzdelanú a charizmatickú osobnosť, výnimočnú pre dejiny a nielen silným putom so Štúrom. V hlavnom programe vystúpili folklórne súbory, Základná umelecká škola zo Zvolena a Krajská knižnica Ľ. Štúra predstavila brožúru vydanú pri príležitosti tohto jubilea. Na návštevníkov z blízkeho a vzdialenejšieho okolia čakali aj stánky s tradičnými remeslami a občerstvením.