Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Slovensko

Na pošte podľa polície na Tomáša Janovica útočil Drahoslav Machala

Tomáš Janovic Foto: TASR/Jozef Polešenský

Napätie medzi Drahoslavom Machalom a Tomášom Janovicom trvá roky. Aforista vraví, že mu bezdôvodne nadáva pri každom náhodnom stretnutí.

Bratislava 18. mája (TASR) - Polícia viní Drahoslava Machalu, bývalého poradcu premiéra, z napadnutia spisovateľa Tomáša Janovica.

Informuje o tom dnešné vydanie denníka Sme s tým, že Machalovi hrozí za fyzický útok na Janovica a jeho manželku pokuta. Incident sa odohral v polovici apríla na bratislavskej hlavnej pošte a vzbudil veľkú pozornosť verejnosti.

Keď 75-ročný aforista Janovic prípad nahlásil policajtom, Machala tvrdil, že nič také sa nestalo.

"Popieram akýkoľvek útok," vyhlásil 19. apríla. Z útoku ho však podľa Sme usvedčuje kamerový záznam z pošty na Námestí SNP, ktorý si polícia vyžiadala.

Drahoslav Machala na snímke
Foto: TASR/Pavol Funtál
Bratislavská policajná hovorkyňa Petra Hrášková vo štvrtok (17.5.) povedala, že po vyhodnotení záznamu podozrievajú zo spáchania priestupku proti občianskemu spolunažívaniu 65-ročného Machalu.

"Spisový materiál sme odstúpili na ďalšie konanie príslušnému obvodnému úradu," dodala Hrášková. V jeho právomoci je prejednávať priestupky. Páchateľovi môže podľa zákona uložiť pokutu do 99 eur. Zákon umožňuje aj trest verejnoprospešných prác, ale len ak o to páchateľ požiada.

Janovic nechce prípad komentovať, pokiaľ ho úrady definitívne neuzavrú. "Ale správa ma potešila," podotkol pre Sme. S Machalom sa denníku skontaktovať nepodarilo, údajne je v nemocnici. Jeho syn Lukáš sa odmietol vyjadriť s tým, že od polície zatiaľ nič nedostali.

Po ohlásení potýčky na polícii Janovic tvrdil, že pri ich náhodnom stretnutí mu Machala na pošte nadával. Odpovedal mu, nech pozdravuje Pamíra, čo bolo krycie meno Machalu ako agenta ŠtB. Ten ho odrazu sotil na zem a neskôr aj jeho manželku. "Hlava jej tak buchla o zem, že mi prišlo zle. Skoro ju zabil," opisoval incident v apríli Janovic. Machala z pošty po útoku utiekol. Ochrankárovi ušiel, sadol do auta. Napätie medzi Machalom a Janovicom trvá roky. Aforista vraví, že mu bezdôvodne nadáva pri každom náhodnom stretnutí.

Nikdy sme neuverejnili informáciu, že útočníkom bol D. Machala, ohradzuje sa polícia
Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Bratislave sa nestotožňuje s obsahom článku denníka Sme, podľa ktorého mala polícia označiť za útočníka pri incidente na hlavnej pošte Drahoslava Machalu. V stanovisku to tvrdí hovorkyňa riaditeľstva Petra Hrašková s tým, že obsah článku je zavádzajúci.

"Krajské riaditeľstvo PZ v Bratislave totiž nikdy vo svojom oficiálnom stanovisku neuverejnilo informáciu, že 'polícia označila konkrétnu osobu za útočníka'. V oficiálnom stanovisku totiž bolo uvedené, že 'objasňovanie priestupku proti občianskemu spolunažívaniu policajti ukončili. Podozrivým zo spáchania tohto skutku je 65-ročný muž. Spisový materiál sme odstúpili na ďalšie konanie príslušnému obvodnému úradu', uviedla Hrášková.

Konanie vo veci samotnej podľa jej slov ešte ukončené nie je a bude naďalej prebiehať na správnom orgáne, ktorým je obvodný úrad. "Polícia v zmysle zákona o priestupkoch nerozhoduje v konaní o priestupku, ako ani v trestnom konaní, o vine a uložení trestu, resp. sankcie. Neoznačuje ľudí ako priestupcu alebo páchateľa, ak ešte vo veci kompetentný orgán právoplatne nerozhodol. Rešpektuje zásadu prezumpcie neviny, ako aj ochrany osobných údajov. Podozrivú osobu teda v žiadnom prípade nemožno nazývať páchateľom, ako to uviedol denník Sme vo svojom článku," upozornila Hrášková.

Zároveň tvrdí, že Krajské riaditeľstvo PZ sa nevyjadrovalo ani k vykonávaniu dokazovania. "Neposkytovalo informácie o tom, či sme pri objasňovaní priestupku vychádzali z kamerových záberov alebo iných dôkazných prostriedkov," dodal hovorkyňa.