Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Na prezidenta M. Kováča si dnes spomína aj gréckokatolícka cirkev v SR

Prvý prezident SR Michal Kováč Foto: FOTO TASR - Michal Svítok

Arcibiskum Babjak sa s ním viackrát stretol a vždy mu pri týchto stretnutiach prejavil veľkú úctu. Podľa hovorcu si ho skutočne vážil pre jeho verejné pôsobenie vo funkcii prezidenta.

Prešov 13. októbra (TASR) – Na prvého prezidenta SR Michala Kováča si dnes spomínajú aj predstavitelia gréckokatolíckej cirkvi na Slovensku. Hovorca gréckokatolíckej Prešovskej archieparchie Ľubomír Petrík pre TASR uviedol, že Michal Kováč bol v Prešove na pozvanie vtedajšieho biskupa Jána Hirku v roku 1996 a o desať rokov neskôr už ako emeritný prezident prijal pozvanie terajšieho arcibiskupa Jána Babjaka.

Petrík si spomína aj na stretnutie s hlavou štátu 2. júla 1995, kedy sa Michal Kováč s manželkou zúčastnili na bohoslužbe počas návštevy Svätého Otca Jána Pavla II. pri mestskej hale v Prešove, kde prezident sedel medzi gréckokatolíkmi.

Michal Kováč sa 21. novembra 1996 zúčastnil na posviacke Gréckokatolíckeho kňazského seminára na Sládkovičovej ulici, kde sa stretol aj so študentmi teológie. Prešov navštívil aj ako emeritný prezident 25. novembra 2006, kedy navštívil terajšieho arcibiskupa Jána Babjaka na biskupskom úrade.

„Pána prezidenta Michala Kováča som mal počas jeho pôsobenia vo funkcii prezidenta, aj potom, keď sa stal emeritným prezidentom, a stále mám vo veľkej úcte. Vnímam ho ako prezidenta, na ktorého sme mohli byť hrdí. Ako na prezidenta, ktorý naozaj obhajoval pravdu, zaujal postoje veľkého štátnika. Tiež ako na veľkého politika v tom najlepšom význame slova. Som vďačný pánu Bohu, že pred niekoľkými rokmi, keď už bol emeritným prezidentom, som mu to mohol aj osobne povedať a poďakovať sa mu za jeho pôsobenie na poste prezidenta,“ povedal Petrík.

Ako ďalej uviedol, môže potvrdiť aj za arcibiskupa a metropolitu Ján Babjaka, že si vysoko vážil prezidenta Michala Kováča. „Osobne sa s ním viackrát stretol a vždy mu pri týchto stretnutiach prejavil veľkú úctu. Skutočne si ho vážil a nielen preto, že pochádzali z jedného kraja, ale pre jeho verejné pôsobenie vo funkcii prezidenta,“ povedal Petrík, ktorý pri týchto stretnutiach väčšinou bol aj osobne.