Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Slovensko

Na priechodoch sa bude zisťovať, ako vodiči zareagujú na bielu palicu

Na snímke zľava František Bizoň z Národného koordinátora Európskej charty bezpečnosti cestnej premávky, Tomáš Vrábel z odboru dopravnej polície Prezídia PZ, Ivana Frčová z Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska (ÚNSS) a používateľka bielej palice Dušana Blašková počas tlačovej konferencie na tému Slovenský dopravno-preventívny projekt Deň bielej palice vzorom aj pre zahraničie v Bratislave 10. októbra 2023. Foto: TASR - Martin Baumann

Akcia sa uskutoční na viac ako 40 priechodoch po celom Slovensku. Aktivitu si všimli i v zahraničí, je nominovaná na ocenenie za výnimočnosť v oblasti bezpečnosti cestnej premávky 2023.

Bratislava 10. októbra (TASR) - Dobrovoľníci Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska (ÚNSS) spolu s hliadkami dopravnej polície budú vo štvrtok (12. 10.) opäť zisťovať, ako vodiči zareagujú na bielu palicu. Akcia sa uskutoční na viac ako 40 priechodoch po celom Slovensku. Aktivitu si všimli i v zahraničí, je nominovaná na ocenenie za výnimočnosť v oblasti bezpečnosti cestnej premávky 2023. Na utorkovej tlačovej konferencii o tom informovali zástupcovia ÚNSS a Prezídia Policajného zboru.

"Biela palica je veľmi dôležitou pomôckou, ktorá umožňuje našim klientom samostatný a bezpečný pohyb. Chceme tiež upozorniť samotných ľudí so zrakovým postihnutím, že biela palica im môže v živote pomáhať a ostych vyjsť s ňou do ulíc je zbytočný," povedala koordinátorka projektu Ivana Frčová. Cieľom dopravno-preventívnej aktivity je zvyšovanie bezpečnosti chodcov s bielou palicou. ÚNSS chce zároveň pripomenúť výnimočnosť bielej palice v živote ľudí so zrakovým postihnutím.

Deň bielej palice má zároveň upozorniť na to, že v slovenskej legislatíve nie sú jednoznačne definované náležitosti bielej palice pre nevidiace a hluchoslepé osoby. "Chýbajúcu definíciu nepovažujeme za formalitu. Je to legislatívna diera, ktorá býva využívaná pri riešení prípadných problémov na cestách. Vzniká spor, či nevidiaci signalizoval naozaj bielou alebo inou palicou, ktorú vodič nemusí rešpektovať. Taktiež sa zamedzí predaju nevhodných pomôcok, ktoré sú z hľadiska bezpečnosti na cestách nebezpečné. V minulosti to bol predaj tzv. striebornej palice," zhrnul predseda ÚNSS Ján Podolinský.

Na snímke celoslovenská akcia Deň bielej palice v Košiciach 13. októbra 2022, ktorú organizuje Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska v spolupráci s Policajným zborom.
Foto: TASR – František Iván


Aktuálny ročník podujatia ocenili aj v zahraničí. Aktivitu nominovali na získanie ocenenia Európskej charty bezpečnosti na cestách v kategórii účastníkov so zníženou mobilitou. "Zaradenie slovenského projektu medzi finalistov z rôznych krajín je veľkým úspechom. Deň bielej palice je výnimočný nápad, ktorý by mohli nasledovať aj obdobné organizácie v zahraničí," uzavrel národný koordinátor Európskej charty bezpečnosti cestnej premávky František Bizoň.