Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Na projekty nadnárodnej spolupráce je alokovaných 60 mil. eur

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Henrich Mišovič

V rámci 3. výzvy programu Interreg Stredná Európa bude možné predkladať projekty od 21. septembra 2017 až do 25. januára 2018. Výzva bude podľa nej otvorená pre väčšinu špecifických cieľov programu

Bratislava 26. septembra (TASR) - V novej, už tretej výzve programu Interreg Stredná Európa 2014 až 2020 sú alokované desiatky miliónov eur. Uviedol to dnes v rámci Národného informačného dňa k tretej výzve na predkladanie projektov v hoteli Bôrik v Bratislave riaditeľ odboru programu nadnárodnej spolupráce Úradu vlády (ÚV) SR Michal Blaško.

"Dnes máme informačný deň k otvorenej výzve v rámci programu (Interreg) Stredná Európa. V rámci programu je celkovo alokovaných takmer štvrť miliardy eur. V rámci aktuálne otvorenej výzvy máme alokovaných 60 miliónov eur. Toto je aktuálne otvorená tretia výzva, predpokladáme, že je to posledná výzva v rámci súčasného programového obdobia," spresnil.

"V minulosti v rámci dvoch výziev, ktoré boli predtým, máme pomerne úspešné výsledky za Slovenskú republiku, kde sa v existujúcich projektoch zúčastňuje takmer 50 slovenských subjektov. Predpokladáme, že minimálne 25 až 30 subjektov by sa mohlo prihlásiť aj v rámci tejto (tretej) výzvy a byť úspešnými," povedal. Úspešnými žiadateľmi v minulosti sú najmä vysoké školy, prípadne samospráva a vyššie územné celky a v menšej miere štátne inštitúcie a neziskové organizácie.

"Dnes poskytneme čo najviac informácií, pre čo najširšie spektrum potenciálnych uchádzačov. Naším cieľom je podať detailné informácie o možnostiach v rámci programu a o aktivitách, na ktoré môžu byť projekty zamerané, samozrejme, o oprávnených výdavkoch, ktoré môžu byť realizované v rámci projektov, o časovom rámci, o rozpočte a o tom, koľko si môžu žiadať v rámci programu," podčiarkol.

Programy nadnárodnej spolupráce sú zamerané podľa neho na oblasti, ktoré je lepšie riešiť formou spolupráce viacerých členských krajín EÚ. "Projekty sa realizujú medziprierezovo, z viacerých sektorov, z rôznych členských krajín. V jednom štáte napríklad môže byť partnerom univerzita, v druhom štáte súkromná firma a v treťom štáte nezisková organizácia," dodal Blaško.

Tatiana Kmecová z Úradu vlády SR informovala 19. septembra, že v rámci 3. výzvy programu Interreg Stredná Európa bude možné predkladať projekty od 21. septembra 2017 až do 25. januára 2018. Výzva bude podľa nej otvorená pre väčšinu špecifických cieľov programu, pričom podporené budú napríklad nové mechanizmy zavádzania inovácií na trh, zlepšenie regionálnych systémov verejnej dopravy, logistika šetrná k životnému prostrediu, udržateľné využívanie prírodných a kultúrnych zdrojov, či kultúrny a kreatívny priemysel.

Doplnila, že podrobné informácie o tretej výzve zverejnil Spoločný sekretariát na stránke http://www.interreg-central.eu/Content.Node/news/Third-call-focus.htm l a sú zverejnené aj na stránke www.centraleurope.vlada.gov.sk