Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Na protivládne protesty prišli tisícky ľudí, zišli sa aj v Bruseli

Na snímke protestné zhromaždenie SaS, PS a KDHna Námestí SNP v Bratislave 19. decembra 2023. Foto: TASR - Pavol Zachar

Protest sa konal aj v Žiline, tiež napríklad v Trnave, Prešove, Poprade či v Liptovskom Mikuláši.

Bratislava 19. decembra (TASR) - V utorok podvečer sa v Bratislave a ďalších slovenských mestách uskutočnili protesty proti rušeniu Úradu špeciálnej prokuratúry i ďalším navrhovaným vládnym zmenám. V hlavnom meste zaplnili tisíce ľudí celé Námestie SNP.

Na Hlavnej ulici v Košiciach sa zišlo vyše dvetisíc osôb, na protestoch v Banskej Bystrici sa podľa očitých svedkov zúčastnila približne tisícka ľudí.
Na snímke spoločný protest opozície - hnutia Progresívne Slovensko, strany Sloboda a Solidarita a Kresťanskodemokratického hnutia proti rušeniu Úradu špeciálnej prokuratúry v Košiciach 19. decembra 2023.
Foto: TASR - František Iván

Protest sa konal aj v Žiline, tiež napríklad v Trnave, Prešove, Poprade či v Liptovskom Mikuláši.



Protestujúci rečníci vyjadrujú svoju nevôľu k navrhovaným vládnym zmenám v Trestnom zákone či zákone o ochrane oznamovateľov protispoločenskej činnosti a ďalším vládnym návrhom, v ktorých vidia deštrukciu právneho štátu i budúcnosti krajiny.

V Bratislave polícia v dôsledku konania protestu uzavrela Námestie SNP pre motorové vozidlá i MHD.

Na symbolickom proteste proti krokom novej vlády sa zišli aj Slováci v Bruseli


Na snímke účastníci držia transparenty počas protestného zhromaždenia SaS, PS a KDH s názvom Zastavme ich! na Námestí SNP v Bratislave 19. decembra 2023.
Foto: TASR - Pavol Zachar

V utorok večer sa v Bruseli zhromaždili Slováci na symbolickom proteste v blízkosti hlavného sídla inštitúcií EÚ v Bruseli, aby na diaľku podporili občanov Slovenska nespokojných s krokmi novej slovenskej vlády v oblasti justície a právneho štátu. Informuje o tom spravodajca TASR.

Iniciatíva zorganizovať protest vyšla z radov slovenských študentov na belgických univerzitách a organizačne sa toho ujala platforma Od Tatier k Schumanu, ktorá v minulosti pripravila v Bruseli viacero protestov aj po zavraždení Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

Na podujatí sa zúčastnili študenti, zamestnanci inštitúcií EÚ, Európskej školy v Bruseli a aj krajania, ktorí pracujú v súkromnom sektore. "Chceli sme vyjadriť solidaritu s ľuďmi, ktorí protestujú na Slovensku. Ako Slovenka žijúca v zahraničí cítim potrebu vyjadriť svoj nesúhlas s tým, čo sa deje doma, čo robí vláda," povedala pre TASR študentka európskych štúdií Dominika Jurášová z Univerzity v Leuvene, ktorá prišla s iniciatívou zorganizovať protestné zhromaždenie aj v Bruseli.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)