Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Slovensko

Na rezorte zdravotníctva by mohli byť komisie pre zdravotnícke pomôcky

Na archívnej snímke rokovacia miestnosť Národnej rady Slovenskej republiky. Foto: TASR Pavel Neubauer

Etická komisia pre klinické skúšanie by mala mať tiež právomoc spolu so ŠÚKL vykonávať dohľad nad povoleným klinickým skúšaním zdravotníckej pomôcky.

Bratislava 13. septembra (TASR) - Na Ministerstve zdravotníctva (MZ) SR by sa mohli zriadiť nové etické komisie pre rozhodovanie o žiadostiach o povolenie klinického skúšania zdravotníckych pomôcok a štúdie výkonu diagnostických zdravotníckych pomôcok in vitro. Návrh na ich zriadenie, ktorý vyplýva z nariadení Európskeho parlamentu a Rady EÚ zakomponovaných v novele zákona o liekoch a zdravotníckych pomôckach, v piatok poslanci Národnej rady (NR) SR posunuli do druhého čítania.

"Obe etické komisie Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky budú spolu so Štátnym ústavom pre kontrolu liečiv v Bratislave posudzovať žiadosti o povolenie klinického skúšania zdravotníckych pomôcok a žiadosti o povolenie štúdie výkonu diagnostických zdravotníckych pomôcok in vitro," píše sa v dôvodovej správe predloženého návrhu.

Etická komisia pre klinické skúšanie by podľa dôvodovej správy mala mať tiež právomoc spolu so ŠÚKL vykonávať "dohľad nad povoleným klinickým skúšaním zdravotníckej pomôcky alebo povolenou štúdiou výkonu diagnostickej zdravotníckej pomôcky in vitro na území SR".