Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Na rozlúčku s H. Kohlom vycestuje aj slovenský exprezident R. Schuster

Na archívnej snímke bývalý prezident SR Rudolf Schuster. Foto: TASR – František Iván

Európsky smútočný obrad sa uskutoční v sobotu v Európskom parlamente v Štrasburgu.

Bratislava 29. júna (TASR) - Na rozlúčku so zosnulým bývalým nemeckým kancelárom Helmutom Kohlom vycestuje aj bývalý slovenský prezident Rudolf Schuster. Európsky smútočný obrad sa uskutoční v sobotu v Európskom parlamente v Štrasburgu.

"Bol som vyzvaný pánom premiérom, že on nemôže, či by som ja nešiel. Ochotne som súhlasil, lebo Helmuta Kohla som si vysoko vážil. Bol to človek, ktorý má veľké zásluhy nielen na zjednotení Nemecka, ale vôbec na novej Európe, ktorá vznikla po páde železnej opony. Patrí medzi svetových politikov a zvlášť pre Európu má nezastupiteľné miesto," povedal pre TASR Schuster.

Dodal, že s Kohlom o sebe vedeli už v čase, keď bol Schuster primátorom Košíc. Exprezident si spomína aj na stretnutie v Passau, kde sa zišiel s Kohlom aj s niekdajším prvým mužom bývalého Sovietskeho zväzu Michalom Gorbačovom. Kohl mal podľa Schustera veľkú dôveru Gorbačova, čo pomohlo aj zjednoteniu Nemecka. "Nebyť dobrej spolupráce Kohla s Gorbačovom určite by sa zjednotenie tak rýchlo neuskutočnilo," poznamenal Schuster.

S Kohlom mali podľa jeho slov aj vtipné zážitky. Schuster si spomína na spoločnú cestu loďou aj na Kohlovu žartovnú otázku, ako sa môže bývalý komunista stať demokratickým prezidentom.

Kohl, ktorý zohral zásadnú úlohu pri zjednotení krajiny a ukončení studenej vojny, odišiel z funkcie spolkového kancelára po 16 rokoch pôsobenia na čele vlády, sčasti už zjednoteného Nemecka. Po dlhodobých zdravotných problémoch skonal 16. júna vo veku 87 rokov.