Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Na samite EÚ v Sibiu bude SR reprezentovať premiér

Archívna snímka. Foto: TASR - Marko Erd

Nová Strategická agenda sa viac než na zlepšovanie ekonomického prostredia zameria na témy ako migrácia, vnútorná bezpečnosť, obrana či boj proti kybernetickým hrozbám a dezinformáciám.

Bratislava 24. apríla (TASR) - Slovenskú delegáciu na májovom neformálnom zasadnutí hláv štátov a predsedov vlád členských štátov EÚ v rumunskom Sibiu povedie premiér Peter Pellegrini (Smer-SD), ktorý určí jej ďalších členov. V stredu o tom rozhodla vláda. Hlavným cieľom stretnutia je vyhodnotenie doterajšieho priebehu reformného procesu a reflexie EÚ. Samit by mal tiež priniesť zhodu na základných politických princípoch v rokoch 2019 - 2024.

"Vo svetle zmien za posledné roky možno očakávať, že nová Strategická agenda sa viac než na zlepšovanie ekonomického prostredia zameria na témy ako migrácia, vnútorná bezpečnosť, obrana či boj proti kybernetickým hrozbám a dezinformáciám," priblížil rezort diplomacie, ktorý návrh cesty pripravil. Agenda má byť finálne schválená na zasadnutí Európskej rady v júni 2019.

Premiér má tiež počas samitu vystúpiť na medzinárodnej konferencii "Budúcnosť Európy. Perspektívy súčasného vývoja". "Príspevok predsedu vlády SR bude zameraný na najväčšie výzvy, ktorým Európa čelí a na možnosti ich riešenia," ozrejmilo Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR. Samit sa uskutoční 9. mája, konferencia 8. až 10 mája.