Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

POZOR NA CESTÁCH: Miestami sa môžu tvoriť snehové jazyky

Ilustračná snímka Foto: TASR/Oliver Ondráš

Slovenská správa ciest varuje pred silným vetrom a tvorbou snehových jazykov na otvorených úsekoch viacerých ciest.

Bratislava 21. februára (TASR) - Na cestách severného Slovenska by mali vodiči v týchto dňoch jazdiť o čosi opatrnejšie. Miestami sa totiž môžu tvoriť snehové jazyky a záveje. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý vydal výstrahu prvého stupňa.

Tá platí pre niektoré okresy Trenčianskeho, Banskobystrického, Žilinského a Prešovského kraja. "Tvorba snehových jazykov predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity," uvádza SHMÚ. Výstraha je predbežne vydaná do štvrtkového (22.2.) večera.

Výstraha SHMÚ.
Foto: SHMÚ


Obozretní by však mali byť vodiči aj na iných miestach. Slovenská správa ciest (SSC) varuje pred silným vetrom a tvorbou snehových jazykov na otvorených úsekoch ciest v oblasti Záborského. Pri prejazde cez horský priechod Vrchslatina potrebujú vozidlá dlhšie ako desať metrov snehové reťaze. Tie je nevyhnutné použiť pre všetku dopravu aj na ceste II/584 Srdiečko - Bystrá. Pre vozidlá dlhšie ako desať metrov je uzavretý horský priechod Šútovce.

Podľa portálu zjazdnost.sk by mali byť aktuálne zjazdné všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty, cesty I., II. a III. triedy, ako aj horské priechody. Povrch vozoviek je zväčša suchý až mokrý, v hornatejších oblastiach pokrytý vrstvou čerstvého, kašovitého alebo utlačeného snehu.