Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Na Silvestra budú v N. Tatrách kontrolovať používanie pyrotechniky

Na archívnej snímke muž zapaľuje petardu. Foto: TASR - Roman Hanc

Zábavná pyrotechnika spôsobuje zvieratám veľký stres a úzkosť. Väčšina cicavcov a vtákov má niekoľkonásobne lepší sluch ako ľudia a preto ohňostroje a petardy vnímajú veľmi citlivo.

Demänovská Dolina 30. decembra (TASR) - Stráž prírody Národného parku Nízke Tatry bude v spolupráci s políciou na Silvestra kontrolovať vo vybraných lyžiarskych strediskách používanie zábavnej pyrotechniky. Informovala o tom PR manažérka parku Zuzana Husáriková.

"Zábavná pyrotechnika spôsobuje zvieratám veľký stres a úzkosť. Väčšina cicavcov a vtákov má niekoľkonásobne lepší sluch ako ľudia a preto ohňostroje a petardy vnímajú veľmi citlivo. Zábavnú pyrotechniku negatívne vnímajú aj rodičia malých detí, starší a citlivejší ľudia, ale aj majitelia domácich zvierat," uviedla Husáriková.

Stráž prírody Národného parku Nízke Tatry bude aj tohto roku v súčinnosti s Policajným zborom SR vykonávať kontrolu vo vybraných lyžiarskych strediskách vo svojom území zameranú na používanie zábavnej pyrotechniky počas osláv príchodu nového roku 2024, napríklad na Donovaloch alebo v Demänovskej Doline.

"Za odpálenie ohňostroja na území národného parku a jeho ochranného pásma môže byť udelená bloková pokuta do výšky 300 eur a v priestupkovom konaní až do výšky 3300 eur, v prípade právnickej osoby dokonca nad 9900 eur," zdôraznila Husáriková.