Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Na Slovensko by mala prísť nemecká kancelárka A. Merkelová

Nemeclá kancelárka Angela Merkelová a slovenský premiér Peter Pellegrini, archívna snímka.

Návšteva sa uskutoční na základe pozvania predsedu vlády SR Petra Pellegriniho (Smer-SD).

Bratislava 30. januára (TASR) – Na Slovensko by mala 7. februára prísť oficiálna návšteva delegácie vlády Nemeckej spolkovej republiky, vedenej kancelárkou Angelou Merkelovou. Návšteva sa uskutoční na základe pozvania predsedu vlády SR Petra Pellegriniho (Smer-SD). Vláda návrh na prijatie delegácie z Nemeckej spolkovej republiky schválila.

Návšteva vychádza z podpísaného Memoranda o prehĺbenom dialógu medzi ministrami zahraničných vecí SR a Nemeckej spolkovej republiky v auguste 2017 a Akčného plánu k prehĺbenému dialógu medzi SR a Nemeckou spolkovou republikou na roky 2019 – 2021. "Zároveň je príležitosťou pre ďalšie rozvíjanie bilaterálnych vzťahov medzi oboma krajinami a krajinami strednej Európy s dôrazom na Vyšehradskú štvorku vzhľadom na stretnutie premiérov krajín V4 so spolkovou kancelárkou," uvádza sa v materiáli rezortu zahraničných vecí.

Rokovania budú zamerané na 30. výročie spoločenských zmien v Európe, európsku agendu, zahraničnopolitické otázky s dôrazom na západný Balkán, Rusko a Ukrajinu, prehlbovanie politickej, hospodárskej a rozvojovej spolupráce.