Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Na Slovensko hromadne prilietavajú sibírske čečetky, hľadajú potravu

Ilustračná snímka. Foto: TASR /AP

Hybnou silou putovania vtáctva je potrava. Jej sezónny dostatok podmieňuje jeho presuny na veľké vzdialenosti medzi kontinentmi.

Bratislava 15. novembra (TASR) - Na Slovensko početne prilietavajú sibírske čečetky. Sú otužilé a odolné voči nízkym teplotám. Ich hromadný príchod v posledných týždňoch môže poukazovať na nedostatok potravy v severských krajinách.

"Tento druh stehlíka hniezdi v malej populácii aj na Slovensku v Nízkych a Vysokých Tatrách," povedal Ján Gúgh zo Slovenskej ornitologickej spoločnosti/BirdLife Slovensko.

Populácie týchto vtákov sa s príchodom zimy v severských krajinách presúvajú južnejšie. Ich migráciu však predovšetkým určuje dostupnosť potravy, v prípade čečetiek rôznych semien.

Gúgh vysvetľuje, že s chudobnou úrodou bobúľ a semien na severe sú ornitológovia svedkami takzvanej invázie niektorých severských vtákov do strednej či južnej Európy. "V opakujúcich sa periódach sme tak svedkami hromadného výskytu chochláčov severských alebo piniek severských," povedal.

Napríklad veľkým kŕdľom spomínaných piniek sa ornitológovia tešili minulú zimnú sezónu. "Na Muránskej planine sa sformovalo nocovisko pol milióna ikavcov," uviedol Gúgh.

Ešte "pompéznejšie divadlo" predviedli podľa neho kŕdle ikavcov v počte 1,5 až 3,5 milióna v roku 2009 na východe Slovenska. "Bratislavčanom spestrovali zimu 2012/13 päťtisícové kŕdle chochláčov severských, toho času najväčšie v Európe," spomenul Gúgh.

"Súčasná situácia okolo čečetiek môže napovedať, že počas nastávajúcej zimnej sezóny by sme mohli byť svedkami podobných hromadných výskytov vtákov," doplnil ornitológ Jozef Ridzoň.

Hybnou silou putovania vtáctva je potrava. Jej sezónny dostatok podmieňuje jeho presuny na veľké vzdialenosti medzi kontinentmi. Prvé migrujúce vtáky opúšťali Európu už koncom júla, aby včas doleteli na africké zimoviská. Tie posledné, ktoré prezimujú aj v našich končinách, ukončujú svoj jesenný ťah v tomto období.