Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Na Slovensko pricestovala misia OBSE, posudzovať bude priebeh volieb

Volebná miestnosť v komunálnych voľbách. Foto: TASR - Adriana Hudecová

Predčasné parlamentné voľby budú v sobotu 30. septembra. Kandiduje v nich 24 politických strán a hnutí a jedna koalícia.

Bratislava 18. septembra (TASR) - Na Slovensko pricestovala hodnotiaca misia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorá bude posudzovať prípravu a priebeh parlamentných volieb. Predstaviteľov misie prijal v pondelok štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR Peter Mišík.

Misia má sedem členov, posudzovať prípravu a priebeh volieb bude z pohľadu dodržiavania medzinárodných záväzkov a pravidiel právneho štátu. "Pozornosť budú venovať implementácii volebnej legislatívy a vyváženosti a nezávislosti mediálneho prostredia," uviedol v stanovisku tlačový odbor MZVEZ. Misia po voľbách vypracuje a zverejní hodnotiacu správu, súčasťou ktorej budú prípadné odporúčania Úradu Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe pre demokratické inštitúcie a ľudské práva (ODIHR) na odstránenie eventuálnych identifikovaných nedostatkov.

Mišík ocenil expertízu Úradu OBSE pre demokratické inštitúcie a ľudské práva v oblasti pozorovania volieb. "Výkon tejto činnosti potrebnej na upevňovanie demokratického charakteru spoločnosti bude Slovenská republika naďalej podporovať. Slovenská republika bude naďalej aktívne spolupracovať s Úradom OBSE pre demokratické inštitúcie a ľudské práva na implementácii odporúčaní zameraných na skvalitnenie volebného procesu," uviedol štátny tajomník.

Predčasné parlamentné voľby budú v sobotu 30. septembra. Kandiduje v nich 24 politických strán a hnutí a jedna koalícia.