Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 22. máj 2024Meniny má Júlia a Juliána
< sekcia Slovensko

Na Slovensko dnes pricestuje monacké knieža Albert II.

Monacké knieža Albert II. Foto: TASR/AP

Knieža sa stretne so slovenskou hlavou štátu Andrejom Kiskom. Spoločne otvoria prvé slovensko-monacké ekonomické fórum.

Bratislava 2. mája (TASR) - Na Slovensko dnes pricestuje monacké knieža Albert II. Dvojdňovou oficiálnou návštevou nadviaže na dve predchádzajúce pracovné cesty na Slovensku v minulých rokoch. Informovala o tom Kancelária prezidenta SR.

Knieža sa stretne so slovenskou hlavou štátu Andrejom Kiskom. Spoločne otvoria prvé slovensko-monacké ekonomické fórum. Monacké knieža sa má stretnúť aj s premiérom Robertom Ficom (Smer-SD).

Chystá sa tiež na Devín, kde si pozrie pamätník Brána slobody a hrad. Následne príde na rad slávnostná večera podávaná prezidentom Kiskom v paláci.

TASR prináša profil monackého kniežaťa Alberta II.

Albert Alexandre Louis Pierre Grimaldi je jediným synom kniežaťa Rainiera III., ktorý monackému kniežatstvu vládol takmer 56 rokov (1949-2005) a americkej filmovej hviezdy Grace Kelly.

Narodil sa 14. marca 1958 v Monaku. Má dve sestry - Caroline, princeznú hannoverskú, a monackú princeznú Stéphanie.

Korunný princ Albert prevzal v Monackom kniežatstve moc po svojom zosnulom otcovi kniežati Rainierovi III. 6. apríla 2005, na trón nastúpil oficiálne 12. júla 2005. Jeho slávnostná intronizácia ako monackého kniežaťa Alberta II. z rodu Grimaldiovcov sa konala 19. novembra 2005.

Monacký panovník je veľmi športovo aktívny. V rokoch 1988, 1992, 1994, 1998 a 2002 sa zúčastnil zimných olympijských hrách na boboch a v rokoch 1985 a 1986 jazdil na Rallye Paríž-Dakar. Patrí k členom Medzinárodného olympijského výboru (MOV) a je predsedom radu monackých organizácií - federácie plávania, jachtárskeho klubu, atletickej federácie, olympijského výboru aj Monackej federácie moderného päťboja.

V apríli 2006 knieža Albert II. pokoril ako prvá úradujúca hlava štátu severný pól. Expedícia mala verejnosť upozorniť na problém globálneho otepľovania. Pred storočím sa jeho praprastarý otec Albert I. pokúšal o rovnaký čin, ale bez úspechu. Po tomto hrdinskom čine založil nadáciu, ktorá sa venuje otázkam udržania rôznorodosti živočíšnych druhov a obnoviteľnej energii.

Knieža Albert II. sa v júli 2011 oženil s plavkyňou Charlene Wittstockovou. Civilný sobáš uzavreli v Korunovačnej sále renesančného paláca, ktorý je domovom monackej vládnucej dynastie Grimaldiovcov už celé stáročia. Cirkevný obrad sa konal na druhý deň na nádvorí paláca z 13. storočia, ktoré zmenili na katedrálu pod holým nebom. Sobášom získala Wittstocková titul monackej kňažnej. V decembri 2014 sa kniežací pár stal rodičmi dvojičiek, princa Jacquesa a princeznú Gabriellu pokrstili v máji 2015 v monackej katedrále Nepoškvrneného počatia Panny Márie.

Monako je bohatou krajinou a knieža Albert II. hovorí, že je to výsledkom práce a výkonov hospodárstva. Pozornosť médií mu skôr prekáža, novinári sa vŕtajú najmä v jeho súkromnom živote. V súvislosti so zámerom EÚ vytvoriť Stredomorskú úniu so severoafrickými štátmi, ponúkol Monako ako centrum tohto diania.

Pracovnú návštevu Slovenskej republiky absolvoval monacký panovník knieža Albert II. v októbri 2006. Na Slovensku bol aj v máji 2002, ešte ako monacký korunný princ Albert.