Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Na Slovensko prídu pomáhať zahraniční dobrovoľníci

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Počas tábora dobrovoľníci pomôžu s renováciou hradov Tibava a Brekov.

Bratislava 22. júla (TASR) - Na Slovensko už 30. rok prídu pomáhať zahraniční dobrovoľníci. Prostredníctvom medzinárodných dobrovoľníckych táborov, takzvaných workcampov budú pracovať na rôznych miestach Slovenska. TASR o tom informovala koordinátorka projektov z Inex Slovakia Miroslava Zváčová.

Počas tábora dobrovoľníci pomôžu s renováciou hradov Tibava a Brekov. Pripravia tiež voľnočasové aktivity a výlety pre mladých ľudí s postihnutím a seniorov v OZ Barlička v Prešove. Dobrovoľnícku pomoc s environmentálnymi prácami potrebuje aj dedina Slatinka, ktorá existuje napriek dlhoročnej stavebnej uzávere. Taktiež v obci Lukovište dobrovoľníci už štvrtý rok prerábajú bývalú školu na umelecké centrum.

Prihlásení sú dobrovoľníci z Nemecka, Belgicka, Portugalska, Španielska, Talianska, Írska, Lotyšska, Švédska, Holandska a iných krajín. "Odmenou za pomoc sú nové priateľstvá, zážitky, spoznanie nových krajín, zlepšenie sa v cudzom jazyku, mäkké zručnosti, ako schopnosť čeliť výzvam, flexibilita a tiež dobrý pocit z pomoci, kde je potrebná," priblížila Zváčová.

Medzinárodné dobrovoľnícke tábory existujú už viac ako 100 rokov. Prvý sa uskutočnil tesne po prvej svetovej vojne, keď spoločná práca mladých ľudí z rôznych krajín bola ukážkovým vyjadrením solidarity a odmietnutím nepriateľstva medzi dobrovoľníkmi z Nemecka a Francúzska, počas vojny proti sebe bojujúcimi krajinami.