Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

VIDEO: Verejnosť sa lúčila s exprezidentom Michalom Kováčom

Na snímke verejnosť sa lúči s exprezidentom Michalom Kováčom v Rytierskej sále Bratislavského hradu. Bratislava, 12. októbra 2016. Foto: TASR - Michal Svítok

Truhla so zosnulým M. Kováčom bola vystavená pre verejnosť v Rytierskej sále Bratislavského hradu.

Bratislava 12. októbra (TASR/Tablet.TV) - Na Slovensku bude vo štvrtok (13.10.) v súvislosti s úmrtím prvého prezidenta SR Michala Kováča od 8.00 do 17.00 h štátny smútok. V tento deň sa zároveň uskutoční štátny pohreb exprezidenta. O vyhlásení štátneho smútku aj o príprave štátneho pohrebu rozhodla vo štvrtok (6.10.) vláda.

Pozrite si video z rozlúčky verejnosti so zosnulým exprezidentom M. Kováčom:





Viac o prvom prezidentovi SR Michalovi Kováčovi si prečítate tu




Pohreb si môžu pozrieť záujemcovia na veľkoplošnej obrazovke




Pozrite si fotogalériu rozlúčky v Rytierskej sále Bratislavského hradu

Na snímke príslušníci Čestnej stráže prezidenta SR stoja pri rakve s telesnými pozostatkami exprezidenta Michala Kováča na verejnej rozlúčke v Rytierskej sále Bratislavského hradu. Bratislava, 12. októbra 2016.
Foto: TASR Michal Svítok


Na snímke príslušník Čestnej stráže prezidenta SR má na rovnošate čiernu stuhu na znaku Slovenskej republiky na verejnej rozlúčke s exprezidentom Michalom Kováčom v Rytierskej sále Bratislavského hradu. Bratislava, 12. októbra 2016. Bývalý slovenský prezident Kováč zomrel v stredu 5. októbra večer vo veku 86 rokov v Nemocnici svätého Michala v Bratislave na zlyhanie srdca.
Foto: TASR Michal Svítok



Na snímke verejnosť sa lúči s exprezidentom Michalom Kováčom v Rytierskej sále Bratislavského hradu. Bratislava, 12. októbra 2016.
Foto: TASR Michal Svítok



Na snímke verejnosť sa lúči s exprezidentom Michalom Kováčom v Rytierskej sále Bratislavského hradu. Bratislava, 12. októbra 2016.
Foto: TASR Michal Svítok


Osobitná vlajková výzdoba


Počas štvrtkového štátneho smútku použijú štátne orgány a inštitúcie, ako aj orgány územnej samosprávy osobitnú vlajkovú výzdobu. Vyzvalo ich na to ministerstvo vnútra, do kompetencie ktorého patrí aj štátna symbolika. Úprava vlajkovej výzdoby sa podľa Marty Fabianovej z tlačového odboru Kancelárie ministra vnútra uskutoční spustením štátnej vlajky Slovenskej republiky do polovice výšky stožiara. Pri výzdobe štátnou zástavou sa spolu s ňou vyvesí aj čierna zástava, pevne spojená so žrďou, a to tak, že sa umiestni z čelného pohľadu vpravo od štátnej zástavy. Ak je vyvesená aj ďalšia zástava, napríklad EÚ, kraja, mesta či obce, čierna zástava sa umiestňuje z čelného pohľadu celkom vpravo. Čierna koruhva sa pri štátnom smútku používa obdobne ako zástava. Úprava vlajkovej výzdoby na znak štátneho smútku sa začne vo štvrtok o 8.00 a ukončí sa v ten istý deň o 17.00 h.

Obmedzenie hazardu počas štátneho smútku


Vo štvrtok bude pre štátny smútok na Slovensku obmedzená prevádzka hazardných hier. Ako pre TASR uviedol hovorca národnej lotériovej spoločnosti Tipos Rastislav Čépe, v čase trvania štátneho smútku sú podľa zákona o hazardných hrách stanovené obmedzenia prevádzkovania hazardných hier. "Prevádzkovatelia hazardných hier majú zakázané vykonávať príjem vkladov, príjem stávok, vyplácanie výhier, iné úkony smerujúce k určeniu výsledku hazardnej hry a ďalšie úkony, ktoré sa pri prevádzkovaní hazardných hier vykonávajú verejne, alebo pri ktorých sa uskutočňuje komunikácia medzi hráčom a prevádzkovateľom hazardnej hry, okrem zverejňovania výsledkov hazardných hier," priblížil Čépe. To znamená, že vo štvrtok v čase od 8.00 h do 17.00 h nie je možné uzatvoriť stávku, overiť výhry ani vyplácanie výhier a iné úkony súvisiace s prevádzkovaním hazardných hier.


Televízie prispôsobili vysielanie štvrtkovému pohrebu



Televízie prispôsobia svoju programovú štruktúru štvrtkovému (13. 10.) pohrebu prezidenta Michala Kováča a štátnemu smútku, ktorý bol v tejto súvislosti vyhlásený. Potvrdili to RTVS, TA3 aj TV Markíza.

O mimoriadnych zmenách v programe ako prvý informoval verejnoprávny RTVS. Generálny riaditeľ Václav Mika uviedol, že verejnoprávny vysielateľ si dôstojne a zodpovedne splní svoju úlohu. Na program Jednotky bol zaradený priamy prenos zo štátneho pohrebu prezidenta Kováča, ktorý sa začne o 11.00 h a je naplánovaný až do 16.30 h.

Po priamom prenose pôjde na Jednotke dokumentárny film z cyklu GEN.sk venovaný Michalovi Kováčovi. Zmenený bol i program Dvojky. O 20.00 h tu RTVS odvysiela reláciu Anjeli strážni Michala Kováča, o 20.25 h dokument mapujúci život prvého prezidenta Audiencia a o 22.35 h záznam koncertu Messa da Requiem z Katedrály sv. Martina v Bratislave.

Súkromná spravodajská televízia TA3 už dnes prináša živé vstupy z Bratislavského hradu, kde sa bude s prezidentom lúčiť verejnosť. V štvrtok potom aj TA3 prinesie priamy prenos zo štátneho pohrebu, vrátane zádušnej omše.

Ako ďalej vysvetlila PR manažérka televízie Martina Mečiarová, poslednej rozlúčke venujú aj špeciálne Štúdio TA3 s hosťami, ktorí budú spomínať na Michala Kováča, jeho život a odkaz. TA3 tiež opäť odvysiela Portrét, ktorý s prezidentom nakrútila pred pár rokmi.

TV Markíza nasadzuje v súvislosti s pohrebom Michala Kováča do vysielania Mimoriadne správy so začiatkom vo štvrtok o 11.55 h. „Keďže v čase do 17.00 h nie sú vo vysielacej štruktúre TV Markíza naplánované žiadne zábavné programy, ďalšie programové zmeny v tejto chvíli neplánujeme,“ priblížila šéfeditorka televízie Ľudmila Ráceková.

Poslednú rozlúčku s prezidentom bude TV Markíza podrobne mapovať aj v štandardných spravodajských reláciách a na spravodajskom portáli TVnoviny.sk. Z vysielania televízie Doma vypadne o 8.30 h sitkom Seinfeld, ktorý bude nahradený reláciou Varte s nami.



Prinášame výberový prehľad dní, počas ktorých bol vyhlásený štátny smútok na území SR


6. apríla 2005 - Na Slovensku bol vyhlásený štátny smútok v súvislosti s úmrtím pápeža Jána Pavla II., a to až do pohrebu hlavy katolíckej cirkvi. Napriek tomu, že štátny smútok nebol vyhlásený oficiálne, vydalo Ministerstvo vnútra (MV) SR pokyn, že štátne vlajky zostanú na štátnych orgánoch a inštitúciách územnej samosprávy spustené na pol žrde. Rozhodnutie rezortu vnútra podporil aj prezident SR Ivan Gašparovič.

Tragická udalosť, pri ktorej prišlo o život 41 slovenských vojakov a jeden civilný zamestnanec rezortu obrany sa stala 19. januára 2006.
Foto: TASR/František Iván



23. januára 2006 -
V Slovenskej republike sa začal 24-hodinový štátny smútok na pamiatku obetí leteckej katastrofy vojenského lietadla AN-24 pri maďarskej obci Hejce spustením štátnych vlajok na pol žrde. Slovenské vojenské lietadlo AN-24 vracajúce sa z Kosova, sa 20. januára 2006 krátko po 19.30 h zrútilo približne päť kilometrov od slovenských hraníc. Na palube bolo 43 osôb, prežil jediný vojak. Štátny smútok vyhlásila vláda 20. januára 2006.

9. septembra 2008 - Štátny smútok vyhlásila vláda 8. septembra 2008 na pamiatku civilných obetí havárie slovenského autobusu v Chorvátsku. Pri nej 7. septembra 2008 zahynulo 16 ľudí vrátane oboch šoférov. Na mieste nehody zomrelo 14 ľudí, dve osoby zraneniam podľahli neskôr v nemocnici. Vlajky boli na pol žrde od poludnia 9. septembra 2008 do 12.00 h nasledujúceho dňa.

22. februára 2009 - Vláda na svojom mimoriadnom zasadnutí 21. februára 2009 vyhlásila štátny smútok na 22. februára 2009 od 8.00 h do 20.00 h. Smútok vyhlásili v súvislosti s tragickou haváriou autobusu na železničnom priecestí pri Polomke v okrese Brezno, kde sa zrazil s vlakom a na mieste zahynulo 12 ľudí.

Na snímke predseda poľskej vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczyňski kladie veniec pred portrétom svojho brata Lecha s manželkou Mariou pred prezidentským palácom vo Varšave pri príležitosti šiesteho výročia havárie poľského vládneho špeciálu, pri ktorej pri ruskom Smolensku zahynulo všetkých 96 ľudí na palube vrátane vtedajšieho poľského prezidenta Lecha Kaczyňského 10. apríla 2016.
Foto: TASR/AP


12. augusta 2009 - Na Slovensku bol od 8.00 h do 20.00 h štátny smútok v súvislosti s banským nešťastím v Handlovej, pri ktorom zahynulo 20 baníkov. Vláda SR ho vyhlásila na svojom mimoriadnom zasadnutí 11. augusta 2009.



18. apríla 2010 - Vláda SR vyhlásila štátny smútok, aby si uctila pamiatku obetí leteckého nešťastia pri ruskom meste Smolensk, pri ktorom 10. apríla 2010 zahynul poľský prezident Lech Kaczynski s manželkou a početnou delegáciou.


Situácia na ulici P. Horova v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves 3. septembra 2010 - po piatich dňoch od tragédie, kedy Ľubomír Harman pri streľbe zo samopalu zabil siedmich ľudí.Na snímke pietne spomienkové miesto na priestranstve pred domom (v pozadí), kde sa odohrala časť tragédie.
Foto: TASR/Štefan Puškáš


2. septembra 2010 - Slovensko si dňom štátneho smútku pripomenulo obete streľby v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves. Tragédia si 30. augusta 2010 vyžiadala životy ôsmich osôb, 15 ďalších bolo z ranených. Štátny smútok od 8.00 h do 18.00 h vyhlásila vláda na svojom mimoriadnom rokovaní 31. augusta 2010.

Exprezident Václav Havel
Foto: TASR/Radovan Stoklasa


23. decembra 2011 - Na Slovensku bol vyhlásený jednodňový štátny smútok. Dôvodom bolo úmrtie posledného československého prezidenta Václava Havla, ktorý sa stal symbolom Nežnej revolúcie a zásadných politických zmien v Európe koncom 20. storočia. Štátny smútok vyhlásený na deň exprezidentovho pohrebu sa začal o 08.00 h a trval do 18.00 h. Václav Havel zomrel 18. decembra 2011 vo svojom dome v Hrádečku neďaleko Trutnova.