Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

ZIMA NA SLOVENSKU: Padol rekord -35,2 stupňa a umrzol bezdomovec

Na snímke teplomer ukazuje mínus 18 stupňov Celzia na Hlinkovom námestí v Žiline dňa 7. januára 2017. Foto: TASR - Erika Ďurčová

S výnimkou najjužnejších okresov v západnej časti SR platí aj naďalej výstraha SHMÚ pred nízkymi teplotami, snehovými jazykmi a závejmi a s výnimkou západnej časti územia aj pred silným vetrom.

Bratislava 8. januára (TASR) – Meteorológovia dnes namerali v Dudinciach najnižšiu teplotu v histórii meraní od 50. rokov minulého storočia. Teplota poklesla na -29,8 stupňa Celzia a chladnejšie tam ešte nikdy nebolo. Teplotné rekordy pripadajúce na tento deň zaznamenali aj v Oravskej Lesnej (-35,2), Liesku (-29,9) a Poprade (-24,6). Pre TASR to uviedla meteorologička Slovenského hydrometeorologického ústavu Paulína Valová.

„Okrem Dudiniec sú to rekordy na dnešný deň, Dudince majú absolútny rekord,“ vysvetlila Valová pre TASR. Nízke teploty sú v týchto dňoch na Slovensku v dôsledku arktického vzduchu, ktorý dotiekol na naše územie, a taktiež snehovej pokrývky na väčšine územia.

Podľa meteorológov bude teplota aj v najbližších dňoch klesať pod -20 stupňov Celzia, ale teploty -30 stupňov a viac už pravdepodobne nebudú.

Ráz počasia sa zmení vo štvrtok (12.1.), keď sa začne výrazne otepľovať.

V dôsledku nízkych teplôt zasahovali aj záchranári



V súvislosti s nízkymi teplotami záchranári ošetrili od sobotňajšieho (7.1.) večera do dnešného poludnia päť ľudí. Pre TASR to uviedol hovorca Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OSZZS) SR Boris Chmel.

„Tieto osoby boli podchladené,“ ozrejmil Chmel pre TASR. Pre nízke teploty a následné podchladenie museli v priebehu piatka (6.1.) a do sobotňajšieho poludnia pomôcť záchranári 12 ľuďom.

Nitrianska polícia dnes informovala, že na následky mrazu zomrel jeden človek bez domova. Jeho totožnosť zatiaľ nie je známa.

Podľa záchranárov je v týchto chladných dňoch veľkým rizikom požívanie alkoholu, nakoľko hrozí spadnutie a napríklad strata vedomia môže mať až fatálne následky.

Podľa meteorológov môžu teploty aj v najbližších dňoch klesať pod -20 stupňov Celzia, otepliť sa má vo štvrtok (12.1.).

Ilustračné foto.
Foto: TASR/AP

Na Slovensku budú naďalej silné mrazy



Na Slovensku budú aj v najbližších dňoch prevládať silné mrazy, vietor a vodiči by mali byť pripravení na možné záveje a snehové jazyky na cestách. Teploty môžu v niektorých okresoch klesnúť až na -27 stupňov Celzia. Vyplýva to z informácií na internetovej stránke Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ).



S výnimkou najjužnejších okresov v západnej časti Slovenska platí aj naďalej výstraha SHMÚ pred nízkymi teplotami, snehovými jazykmi a závejmi a s výnimkou západnej časti územia aj pred silným vetrom. Teplota môže podľa meteorológov poklesnúť až na -26 stupňov Celzia.

Ráz počasia sa mierne zmení až v utorok (10.1.), vietor by sa mal utíšiť, naďalej však bude veľmi chladno. Teploty v tento deň môžu klesnúť až na -27 stupňov Celzia, a to dokonca aj v okresoch ako Levice, Krupina či Zlaté Moravce.

Pre okresy Liptovský Mikuláš, Martin a Čadca platí výstraha pred možnými povodňami.

Výstraha SHMÚ
Foto: Výstraha SHMÚ


LIESEK: Dnes ráno namerali rekordných -30,2 stupňa Celzia



Dlhoročný pozorovateľ hydrometeorologickej stanice v hornooravskej obci Liesek František Tekeľ nameral dnes ráno dlhodobo rekordne najnižšiu teplotu -30,2 stupňa Celzia. Za posledných 30 rokov ide podľa neho o druhú najnižšiu nameranú teplotu v Liesku.

Podobné a doteraz najnižšie teploty nameral začiatkom februára 2012, vtedy klesla teplota na -30,6 stupňa Celzia. "Ešte cez týždeň by som nepredpokladal, že príde takýto rekord. Teploty tomu začali nasvedčovať až v sobotu (7.1.) večer. O 20.00 h som nameral -27 stupňov a do rána ostávalo ešte dosť času, aby teplota ovzdušia klesla na rekordnú hodnotu, takže som to tušil," uviedol pre TASR.

Ilustračné foto.
Foto: TASR/AP


"Za posledné štyri roky sme zažili mimoriadne teplé zimy, zvyklo byť okolo -15 stupňov Celzia, teraz sa zrazu ochladilo o ďalších desať stupňov, v dobe globálneho otepľovania je to ohromné," myslí si skúsený pozorovateľ, ktorý sa touto činnosťou dennodenne zoberá už približne takmer tri desaťročia.

Mimoriadne nízke teploty predpovedá aj na najbližšie dni, no chladnejšie ako dnes by už byť nemalo. "Tieto mrazy na Orave by som prirovnal k vysokým letným teplotám na juhu Slovenska. Keď napríklad v Hurbanove v lete namerajú približne 40 stupňov nad nulou, je to rovnaká zvláštnosť, ako keď my na severe máme v zime -30 stupňov Celzia," porovnal Tekeľ.


Cesty v Banskobystrickom kraji sú zjazdné, sneh je hlavne na horských priechodoch



Cesty v Banskobystrickom kraji sú v súčasnosti zjazdné a väčšina z nich, vrátane hlavného južného ťahu, má suchý povrch. Informuje o tom Slovenská správa ciest (SSC) na svojej internetovej stránke.

Snehová vrstva sa v kraji podľa cestárov aktuálne nachádza hlavne na horských priechodoch. Nový sneh hlásia na západe kraja, kde sa na horskom priechode Veľké Pole a v úseku medzi Pílou a Žarnovicou nachádza miestami utlačená snehová vrstva s hrúbkou štyri až päť centimetrov.

Na snímke zima na Liptove pri Liptovskej Mare neďaleko obce Liptovský Trnovec.
Foto: TASR - Andrej Galica


Na horskom priechode Šturec v okrese Banská Bystrica je podľa SSC miestami kašovitý sneh v hrúbke jedného centimetra a na Donovaloch v tom istom okrese rovnako hrubý, miestami utlačený sneh.

Na horskom priechode Vrchslatina v okrese Brezno hlásia cestári miestami utlačenú snehovú vrstvu hrubú tri centimetre a na Prednej Hore i v sedle Javorinka v okrese Revúca sa nachádza utlačený sneh hrubý dva centimetre. Jeden centimeter utlačeného snehu je podľa SSC ešte na horskom priechode Zbojská v okrese Rimavská Sobota.