Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Na Slovensku kvôli horúčavám hrozí zvýšené riziko požiarov

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Od 1. júla do 10. augusta mali hasiči pre požiare v prírode takmer 1400 výjazdov.

Bratislava 11. augusta (TASR) - Zvýšené riziko požiarov hrozí v dôsledku extrémnych horúčav na celom území Slovenska. "A to najmä v prírodnom území," informovala TASR Zuzana Farkasová z hasičského prezídia.

Od 1. júla do 10. augusta mali hasiči pre požiare v prírode takmer 1400 výjazdov. Najčastejšou príčinou bolo vypaľovanie trávy a suchých porastov. Vlani v júli zasahovali hasiči viac ako 600-krát a v auguste viac ako 450-krát.

Farkasová pripomína, že podľa zákona je zakázané zakladať alebo udržiavať otvorené ohne na lesných pozemkoch alebo v ich ochrannom pásme mimo vyznačených miest.

V prírode sa tiež nesmie fajčiť alebo odhadzovať horiace alebo tlejúce predmety. "Pre zvýšené riziko je však nevyhnutné rozšíriť tento zákaz na všetky miesta na lesných pozemkoch vrátane ich 50-metrového ochranného pásma. Tento zákaz sa preto vzťahuje aj na vyznačené miesta, na ktorých je zakladanie a udržiavanie otvoreného ohňa inokedy povolené," upozornila.

Obdobie zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiaru vyhlásilo 38 okresných riaditeľstiev Hasičského a záchranného zboru. Ich zoznam možno nájsť na webovej stránke www.hasicisr.sk v sekcii dôležité oznamy.