Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Na Slovensku máme 156 politických strán, tento rok vznikli zatiaľ dve

Ilustračné foto Foto: TASR

V tomto roku zatiaľ nezanikla ani jedna zo zaregistrovaných politických strán. Stihli však vzniknúť už dve - Slovenská občianska koalícia (SKOK) a Šanca.

Bratislava 11. apríla (TASR) - Na Slovensku je v súčasnosti zaregistrovaných 156 politických strán a hnutí. Z toho 86 je v likvidácii. TASR to potvrdila Michaela Kováčová z Odboru volieb, referenda a politických strán na Ministerstve vnútra SR.

Väčšina strán je registrovaná už dlhšie. Vlani vzniklo šesť nových politických subjektov. A to JEDNOTA - ľavicová strana Slovenska, MLADÁ PETRŽALKA, Občania Slovenska, TREBIŠOV NAHLAS, Strana demokratického Slovenska (SDS) a SIEŤ. Dve strany vlani zanikli - Konzervatívni demokrati Slovenska (KDS) a Ľudová strana - Hnutie za demokratické Slovensko (ĽS-HZDS).

V tomto roku zatiaľ nezanikla ani jedna zo zaregistrovaných politických strán. Stihli však vzniknúť už dve - Slovenská občianska koalícia (SKOK) a Šanca. Podľa webstránky ministerstva vnútra by chcelo vzniknúť ďalších 10 politických strán. Musia vyzbierať najmenej 10.000 podpisov od občanov. Ak splnia zákonné podmienky a odovzdajú dostatočný počet platných podpisov, ministerstvo by ich malo zaregistrovať.

Medzi formujúcimi sa subjektmi je aj Hnutie 300 (300). Zakladá ju Peter Pčolinský, ktorý sa podieľal na organizovaní občianskych protestov. Do nich sa pred voľbami v roku 2012 po zverejnení údajného tajného spisu Gorila zapojili tisícky ľudí po celom Slovensku. Pčolinskému pomáha aj Milan Krajniak, ktorý bol donedávna členom hnutia NOVA Daniela Lipšica. S Lipšicom úzko spolupracoval, hnutie NOVA mal aj finančne podporovať.

Do politiky by chcel zasiahnuť so stranou GINN priama demokracia (GINN) aj aktivista Martin Daňo, ktorý sa zviditeľnil okrem iného podvodným trojitým hlasovaním pri prezidentských voľbách. O založenie strany sa pokúša okrem iných aj Stanislava Červeňová, žena, ktorá sa svojho času pokúsila z balkóna rokovacej sály Národnej rady SR zhodiť stoličku medzi poslancov. Jej strana by sa mala volať Zmena pre ľudí. Do politiky by sa chceli vrátiť niekdajší národniari Štefan Klimek, Roman Stopka aj Emil Vestenický. Zakladajú stranu Práca slovenského národa (PSN).