Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Na Slovensku padali v pondelok teplotné rekordy

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

V Topoľčanoch dosiahla maximálna denná teplota vzduchu 38,2 stupňa Celzia a v Hurbanove 37,5 stupňa Celzia.

Bratislava 11. augusta (TASR) - Extrémne horúčavy lámu rekordy. Meteorológovia ich v pondelok (10.8.) namerali dva. V Topoľčanoch dosiahla maximálna denná teplota vzduchu 38,2 stupňa Celzia a v Hurbanove 37,5 stupňa Celzia. "Čím bol prekonaný doterajší rekord pre tento deň, a to 37,2 stupňa Celzia v Stupave z roku 1992," píšu vo svojej analýze Pavel Faško a Marek Švec zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ).

Veľmi teplý vzduch spôsobuje prehriatie prírodného prostredia, čo má vplyv na výskyt dlhších sérií supertropických dní a tropických nocí. "Tieto dve charakteristiky teploty vzduchu spolu s vysokou priemernou dennou teplotou vzduchu sú najvypuklejším prejavom počasia tohtoročného leta," uvádzajú meteorológovia. Takúto situáciu ešte podľa nich vystupňovalo sucho spôsobené nedostatkom zrážok počas tohtoročného leta.

Faško so Švecom odhadujú, že leto 2015 bude mať na väčšine meteorologických staníc rekordne vysoký počet supertropických dní. Na staniciach v Hurbanove a Dudinciach bolo do konca prvej augustovej dekády zaznamenaných už 16 takýchto dní. Nebola to podľa nich náhoda, poloha týchto meteorologických staníc sa pri dlhšom slnečnom svite a nevýraznom prúdení vzduchu prejavuje silným prehrievaním okolitého prostredia.

Veľké teploty však spôsobujú nepríjemnosti aj ľudom vo veľkých mestách. "Ak zoberieme do úvahy špecifickú polohu bratislavskej Koliby, kde sa veľmi dobre prejavuje teplá svahová zóna, tak môžeme konštatovať, že najteplejšie noci zažívajú práve jej obyvatelia," tvrdia. Na stanici na Kolibe zaznamenali meteorológovia do dnešného dňa 20 tropických nocí. Meteorológovia upozorňujú, že počas tohto týždňa budú určite nasledovať aj ďalšie.

Rekordne teplý bol na mnohých meteorologických staniciach júl 2015. Najvyššie priemerné mesačné teploty vzduchu boli porovnateľné s tými, ktoré zaznamenali meteorológovia v júli 1994 a 2006. Priblížili sa k 25 stupňom Celzia.

"Napríklad priemerná mesačná teplota v júli dosiahla v Hurbanove 24,2 stupňa Celzia, čo je v tomto mesiaci najvyšší priemer od roku 1871. Na tejto meteorologickej stanici pritom za 145 rokov dosiahla priemerná júlová teplota vzduchu viac ako 23 stupňov Celzia iba sedemkrát, a to len v období od roku 1994," dodali meteorológovia.