Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Hygienici potvrdili importovaný prípad osýpok na Slovensku

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Osýpky trápia momentálne niektoré krajiny Európy, napríklad Maďarsko, Rumunsko, objavili sa aj v Česku.

Bratislava 24. apríla (TASR) - Hygienici potvrdili na Slovensku importovaný prípad osýpok. Ide o 25-ročného muža s trvalým pobytom v Taliansku. Jeho ochorenie malo ľahký priebeh, proti osýpkam očkovaný nebol. Nahlásila ho Klinika infektológie a cestovnej medicíny Univerzitnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach. Na Slovensku je očkovanie proti tomuto ochoreniu povinné. TASR o tom dnes informovala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Zuzana Drobová.

Pacienta hospitalizovali 7. apríla, nasadili mu "adekvátnu terapiu". Už ho prepustili do domácej liečby (18.4.) "V súčasnosti nie je infekčný, nepredstavuje riziko šírenia ochorenia," povedala Drobová. Mladík sa pravdepodobne nakazil v Novom Sade v Srbsku, uviedla hovorkyňa košickej univerzitnej nemocnice Ivana Stašková.

Chorý študuje na Univerzite Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach. Všetky osoby, s ktorými prišiel do kontaktu, boli v deň nahlásenia ochorenia poslané k ošetrujúcemu lekárovi na vyšetrenie. "Ich zdravotný stav naďalej sledujeme," povedala Drobová. Neočkované osoby poslali hygienici k praktickým lekárom.

"Importovaný prípad osýpok v Slovenskej republike bude Úradom verejného zdravotníctva SR hlásený do Európskeho systému rýchleho varovania," povedala Drobová.

Epidemiologická situácia vo výskyte osýpok je v súčasnosti podľa nej na Slovensku priaznivá. Posledné domáce ochorenie tu hygienici zaznamenali v roku 1998, posledné importované prípady osýpok hlásili v rokoch 2011 a 2012.

Osýpky trápia momentálne niektoré krajiny Európy, napríklad Maďarsko, Rumunsko, objavili sa aj v Česku. "Import na naše územie je možný z ktorejkoľvek krajiny, kde sa osýpky v súčasnosti vyskytujú," povedala Drobová.

Ide o najzávažnejšie ochorenie detského veku, spoznať ho podľa charakteristických vyrážok. Je veľmi nákazlivé, vírus sa šíri vzduchom. Osýpky spôsobujú časté komplikácie – zápaly priedušiek, pľúc i centrálneho nervového systému. Začínajú sa nádchou, kašľom, zápalom spojiviek a svetloplachosťou. Zdrojom nákazy je človek v počiatočnom štádiu ochorenia, nemusí mať teda ešte vyrážky.

Svetová zdravotnícka organizácia odporúča na dosiahnutie dostatočnej kolektívnej imunity proti osýpkam zabezpečiť 95-percentnú zaočkovanosť dvoma dávkami očkovacej látky. "V ostatných rokoch sme zaznamenali pokles zaočkovanosti pre odmietanie očkovania a antivakcinačné kampane," povedala Drobová.

"V prevencii platia všeobecné zásady osobnej hygieny a dôsledné vyhýbanie sa kontaktu s osobami chorými na akékoľvek prenosné ochorenie s respiračnými prejavmi a exantémom. Najúčinnejšie je očkovanie, ktoré je povinné," zdôraznil hlavný hygienik SR Ján Mikas z ÚVZ SR.

Na Slovensku sa proti osýpkam začalo očkovať v roku 1969. Dovtedy na ne ochorelo tisíce Slovákov ročne, nevyhli sa početným komplikáciám ani úmrtiam. V rámci povinného očkovania sa očkujú deti v 15. až 18. mesiaci života a preočkovanie sa vykonáva u detí v 11. roku života. Pri deťoch mladších ako 15 mesiacov, ktoré ešte neboli zaočkované proti osýpkam, sa neodporúča s nimi cestovať do oblastí postihnutých osýpkami.

Mikas opäť odporučil rodičom, ktorí nedali zaočkovať svoje deti, aby tak urobili. "Verejnosť budeme naďalej priebežne informovať o vývoji aktuálnej epidemiologickej situácie vo výskyte osýpok na Slovensku aj v Európe," dodal.

Pravidelné povinné očkovanie detí lekári na Slovensku vykonávajú proti desiatim infekciám, a to proti osýpkam, príušniciam a rubeole, záškrtu, tetanu, čiernemu kašľu, detskej obrne, vírusovej hepatitíde typu B, hemofilovým invazívnym infekciám a pneumokokovým invazívnym infekciám. Tieto očkovania sú zo zákona povinné. Pokiaľ rodičia nedajú svoje dieťa zaočkovať, hrozí im pokuta 331 eur.