Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Na Slovensku pribudne 169 nových území európskeho významu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Erika Ďurčová

Takmer 60 percent výmery navrhovaných lokalít tvoria lesné pozemky, viac ako 18 percent trvalé trávne porasty a 17 percent vodné plochy.

Bratislava 25. októbra (TASR) - Na Slovensku pribudne 169 nových chránených lokalít - území európskeho významu, ktoré sú súčasťou európskej sústavy chránených území Natura 2000. Slovensko pre nedostatky v ich vyhlasovaní čelí konaniu zo strany Európskej komisie (EK). Vláda v stredu preto schválila návrh na doplnenie národného zoznamu týchto území.

"Druhá aktualizácia národného zoznamu území európskeho významu obsahuje 169 lokalít s výmerou 31.656 hektárov, kde na takmer 10.000 parcelách boli identifikované tisícky subjektov," približuje v materiáli envirorezort. Celková výmera území európskeho významu sa tak má zvýšiť z 11,92 percenta z rozlohy Slovenska na 12,56 percenta. Návrh je doplnkom k 473 lokalitám, ktoré boli predložené EK v roku 2004 a 2011. Nakoľko len 19,6 percenta lokalít sa prekrýva s už existujúcou národnou sústavou chránených území, dôjde tak k rozšíreniu jej výmery.

„Vláda prijala ten materiál, už bolo načase, lebo je to vlastne ešte z roku 2004, sú to naše záväzky, ktoré teraz už konečne, dúfam, sme vyriešili,“ ozrejmil minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd) s tým, že jeho rezort musí zoznam do konca októbra zaslať Európskej komisii, aby sa vyhlo infringementu a prípadnému plateniu pokút.

Sólymos vysvetlil, že zoznam nových chránených lokalít je výsledkom mnohoročných rokovaní, ktoré boli posledný rok intenzívne. Pripustil, že nie všetci ho vítajú. „Mali sme vyše 160 rokovaní na okresných úradoch a snažili sme sa nájsť riešenie, aby boli spokojní aj majitelia pozemkov a samozrejme tam, kde budú nejaké obmedzenia, tak tam budú kompenzovaní,“ prisľúbil šéf envirorezortu.

Takmer 60 percent výmery navrhovaných lokalít tvoria lesné pozemky, viac ako 18 percent trvalé trávne porasty a 17 percent vodné plochy. V prípady 33 lokalít ide rozšírenie pôvodných území európskeho významu schválených v roku 2011. "Doplnenie požadovala EK jednak kvôli nedostatočnej výmere a nezaradení najkvalitnejších lokalít, ale aj pre zlepšenie koherencie týchto území európskeho významu. Doplnenie lokalít pre celý areál výskytu jednotlivých biotopov a druhov európskeho významu je potrebné pre zachovanie resp. dosiahnutie ich priaznivého stavu," vysvetlil envirorezort.

Územia európskeho významu tvoria spolu s chránenými vtáčími územiami sieť Natura 2000. Tá je považovaná za jeden z najväčších úspechov environmentálnej politiky Európskej únie (EÚ). Pozostáva z vyše 27.500 chránených území v Európe, významných pre zachovanie prírody a predstavuje najrozsiahlejšiu sústavu svojho druhu na svete. Ochrana v rámci týchto území má na Slovensku zabezpečiť zachovanie živočíchov, ako sú napríklad kamzík vrchovský, fúzač alpský, hraboš tatranský, viaceré druhy netopierov, z rastlín napríklad cyklámen fatranský, rumenica turnianska. Vytvorenie siete Natura 2000 bolo jedným zo záväzkov Slovenska pri vstupe do EÚ.

Kým národný zoznam chránených vtáčích území, pre ktorý Slovensko tiež čelilo konaniu zo strany EK, je už dostatočný, v prípade území európskeho významu konanie naďalej trvá. Slovensko sa zaviazalo aktualizovať ich národnú databázu do konca septembra 2017. Návrh, ktorý schválila vláda, teraz Slovensko pošle EK. Jeho posúdenie sa očakáva v budúcom roku.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP



MŽP SR: Ochrana prírody bude vďaka novým územiam v Nature 2000 účinnejšia



"Zachovať prírodné dedičstvo pre ďalšie generácie je našou povinnosťou. Som preto rád, že zoznam vzácnych území z pohľadu ochrany životného prostredia rozšírime o 169 lokalít. Rokovania s lesníkmi či neštátnymi vlastníkmi boli náročné, kompromisy sme museli urobiť všetci. Najdôležitejšie je, že vyhrala príroda," reagoval minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd). Rezort aktualizáciu prerokoval s príslušnými mestami a obcami, vlastníkmi, správcami či nájomcami dotknutých pozemkov.

Jedným z nových území je napríklad Územie európskeho významu Vrchná hora v okrese Malacky s navrhovaným tretím stupňom ochrany. V tejto lokalite s rozlohou asi 6,5 hektára možno nájsť mnohé ohrozené a vzácne druhy rastlín či krovín. Zo živočíchov tu žijú vzácne druhy pavúkov - stepník červený, mäkkýšov - pikulík stepný, slimák pásikavý, stepný, záhradný, motýľov - vidlochvost feniklový, vidlochvost ovocný, perlovec najmenší, spriadač kostihojový, ale aj desiatky druhov chrobákov, napríklad roháč obyčajný.

Slovensko bude mať celkovo 642 území európskeho významu, ktoré sú súčasťou európskej sústavy chránených území Natura 2000. Nové územia budú chrániť 21 vybraných typov prirodzených biotopov európskeho významu a 33 vybraných druhov rastlín a živočíchov európskeho významu.