Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Na Slovensku vlani vyšetrili 69 vzoriek na západonílsku horúčku

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Komár tigrovaný môže okrem západonílskeho vírusu prenášať aj vírusy dengue, chikingunya, Zika alebo žltej zimnice.

Bratislava 29. februára (TASR) - Na Slovensku sa vlani nepotvrdil prípad západonílskej horúčky. Vyšetrilo sa pritom 69 vzoriek biologického materiálu s podozrením na ochorenie. Pre TASR to uviedli z Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR v súvislosti so zaznamenaním komára tigrovaného na Slovensku. Ten môže západonílsku horúčku aj iné ochorenia prenášať.

"Na ÚVZ SR vykonávame laboratórnu diagnostiku vírusu západonílskej horúčky od roku 2019. Doteraz sme laboratórne potvrdili dva prípady ochorenia - v roku 2022 a 2019," priblížila hovorkyňa úradu Daša Račková. Zároveň upozornila na to, že vírus môžu prenášať aj iné druhy komárov, v našich zemepisných šírkach najčastejšie komáre rodu Culex.

Komár tigrovaný môže okrem západonílskeho vírusu prenášať aj vírusy dengue, chikingunya, Zika alebo žltej zimnice. "Komár tigrovaný je vhodný prenášač 22 rôznych vírusov. Ak sa premnoží, je vysoká pravdepodobnosť lokálnych infekcií aj exotickými vírusmi," priblížila pre TASR samostatná vedecká pracovníčka Virologického ústavu Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied (SAV) Viktória Čabanová.

V rámci prevencie ÚVZ odporučil najmä individuálnu ochranu pred poštípaním komárom. "V čase najvyššej aktivity komárov (dopoludnia, neskoro popoludní až do súmraku) sa odporúča používať repelenty proti hmyzu, nosiť vhodný odev s dlhými rukávmi, nohavicami, ponožkami," ozrejmil. Vhodné je podľa neho tiež brániť vniknutiu komárov do miestnosti, a to sieťkami na oknách a dverách. V oblastiach s vysokou aktivitou komárov odporučil tzv. lapače komárov alebo rôzne svetelné zariadenia, ktoré ich odpudzujú.

Biomedicínske centrum SAV potvrdilo výskyt nebezpečného ázijského komára tigrovaného na Slovensku. Podarilo sa ho objaviť na základe zberu dát od verejnosti z minulého roka, konkrétne v oblasti Bratislavy. Vedci predpokladajú, že komár je tu usídlený, keďže išlo o viacero nálezov v rámci mestskej časti Ružinov.