Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Na Slovensku chcú vzniknúť ďalšie tri nové strany, Zmena, Úžas a RSS

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Tento rok vznikli zatiaľ dve nové politické strany.

Bratislava 8. októbra (TASR) - Na Slovensku chcú vzniknúť ďalšie tri politické strany - Rozvoj a suverenita Slovenska, Zmena, Úžas. Oznámenie dalo ministerstvu vnútra opäť aj vznikajúce hnutie SEN, ktoré zakladá aktivista Eduard Chmelár.

Ten už síce potrebné podpisy odovzdal. Ministerstvo však hnutie nezaregistrovalo, keďže pri overovaní hárkov s 11.500 podpismi boli nájdené nedostatky. Chmelár to považuje za politicky motivované.

Ministerstvo argumentuje chybovosťou hárkov. Na hárkoch boli podľa rezortu napríklad neexistujúce čísla občianskych preukazov, ale aj čísla skartovaných, stratených a odcudzených preukazov vydaných iným ľuďom ako tým na zozname. Riešiť to má polícia, keďže podľa ministerstva je tu podozrenie z trestného činu.

Nateraz sa v zozname zaregistrovaných strán nenachádzajú ani strany či hnutia, ktoré oznamovali zbieranie podpisov pred časom. Medzi inými Hnutie 300 avizované Petrom Pčolinským. Ten sa podieľal na organizovaní občianskych protestov v súvislosti s kauzou Gorila.

Zatiaľ nie je v registri ani strana GINN priama demokracia (GINN), s ktorou chcel do slovenskej politiky zasiahnuť aktivista Martin Daňo. Zviditeľnil sa okrem iného podvodným trojitým hlasovaním pri prezidentských voľbách.

Založenie strany pred časom avizovala aj Stanislava Červeňová. Svojho času sa pokúsila z balkóna rokovacej sály Národnej rady SR zhodiť stoličku medzi poslancov. Jej strana sa mala volať Zmena pre ľudí. Ani tá nie je v registri strán.

Podpisy by mali zbierať aj avizované subjekty Deti a Rodina, Strana XY a zakladatelia Obrodného spoločného občianskeho hnutia (OSOH).

Na Slovensku tento rok vznikli zatiaľ dve nové politické strany - SKOK a Šanca. Vlani vzniklo šesť nových politických subjektov. A to JEDNOTA - ľavicová strana Slovenska, MLADÁ PETRŽALKA, Občania Slovenska, TREBIŠOV NAHLAS, Strana demokratického Slovenska (SDS) a SIEŤ. Strana Radoslava Procházku nedávno zmenila názov na #SIEŤ. Na ministerstve vnútra je zaregistrovaných viac ako 150 politických strán a hnutí.