Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Na Slovensku začali pôsobiť špeciálne tímy na monitorovanie mučenia

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Vytvorili ich Kancelária verejného ochrancu práv, Úrad komisára pre osoby so zdravotným postihnutím a Úrad komisára pre deti v rámci Národného preventívneho mechanizmu (NPM) proti mučeniu.

Bratislava 28. novembra (TASR) - Na Slovensku začali na miestach, kde sa nachádzajú osoby obmedzené alebo pozbavené osobnej slobody, pôsobiť špeciálne tímy na monitorovanie mučenia a zlého zaobchádzania. Vytvorili ich Kancelária verejného ochrancu práv, Úrad komisára pre osoby so zdravotným postihnutím a Úrad komisára pre deti v rámci Národného preventívneho mechanizmu (NPM) proti mučeniu. Inštitúcie to oznámili na spoločnej utorkovej tlačovej konferencii.

Úlohou tímov je monitorovať mučenie a zlé zaobchádzanie v zariadeniach, kde sa nachádzajú osoby obmedzené alebo pozbavené osobnej slobody. V rámci NPM bude verejný ochranca opráv podávať každoročne za všetky tri inštitúcie výročné správy o stave činnosti Národnej rade SR.

"Spoločne sa budeme starať o to, aby na miestach, kde sú ľudia obmedzení alebo pozbavení slobody, bol zabezpečený monitoring. Zároveň je našou úlohou učiť štát, ako s týmito ľuďmi zaobchádzať," vyhlásil verejný ochranca práv Róbert Dobrovodský. Zároveň dodal, že v rámci Kancelárie verejného ochrancu práv bol vytvorený nový odbor dohľadu nad obmedzovaním osobnej slobody, ktorý má v náplni práce aplikovanie záväzkov vyplývajúcich z Opčného protokolu.

Opatrenia proti zlému zaobchádzaniu sa budú vykonávať vo forme neohlásených návštev zariadení. "V rámci preventívnych prostriedkov, vyplývajúcich z našej činnosti, je pre nás dôležité zamerať sa predovšetkým na kvalitu vzťahov v zariadeniach, kde sa nachádzajú deti a mladiství," vyhlásil komisár pre deti Jozef Mikloško.

"Počas doterajšej, takmer osemročnej činnosti nášho úradu sme zistili a posudzovali množstvo prípadov, ktoré mali znaky zlého zaobchádzania, čo sme oznamovali orgánom činným v trestnom konaní," uviedla komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím Zuzana Stavrovská.

NPM proti mučeniu vznikol na základe Opčného protokolu k Dohovoru OSN proti mučeniu a inému krutému, neľudskému alebo ponižujúcemu zaobchádzaniu alebo trestaniu. Slovenská republika Opčný protokol ratifikovala 4. júla 2023.