Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Bez elektriny je viac ako 5000 odberných miest na strednom Slovensku

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Okrem porúch na vedeniach vysokého napätia je nahlásených aj množstvo porúch na úrovni nízkeho napätia.

Žilina 11. marca (TASR) - Energetici zo Stredoslovenskej distribučnej (SSD) obnovili dodávky elektriny pre tisícky domácností na strednom Slovensku. Bez 'prúdu' však ešte zostáva viac ako 5000 odberných miest. TASR o tom v pondelok popoludní informoval hovorca SSD Miroslav Gejdoš.



Dodal, že najviac postihnutými obcami sú Oravská Lesná, Zákamenné a Krušetnica, kde je bez napájania 70 trafostaníc. „Elektrinu preto nemá zhruba 3000 odberateľov. V tejto oblasti došlo k poškodeniu troch úsekov vedenia vysokého napätia,“ vysvetlil hovorca.

Mimo prevádzky je aj 26 trafostaníc v obciach Rapovce a Lipovany v Lučeneckom okrese a 29 trafostaníc v okrese Brezno. Bez elektriny sú tu stovky domácností. „Pracovníci SSD sa budú snažiť pripojiť všetkých odberateľov ešte do zotmenia, ale nie je isté, či sa im to všade podarí. Všetko závisí najmä od dostupnosti miest, kde došlo k poruchám,“ povedal Gejdoš s tým, že na mnohých miestach prší a blatistý terén znemožňuje prístup údržbárskym vozidlám.

Okrem porúch na vedeniach vysokého napätia je nahlásených aj množstvo porúch na úrovni nízkeho napätia. „Naši údržbári sa im snažia priebežne venovať, ale prioritu má vyššia napäťová hladina, od ktorej je závislý väčší počet odberateľov,“ uzavrel.

Tisíce domácností na východnom Slovensku zostali bez elektriny



Takmer 8900 odberných miest na východnom Slovensku nebolo v pondelok okolo 8. h zásobených elektrinou. Pre TASR to uviedla Andrea Forbergerová z Východoslovenskej distribučnej (VSD).

Ako pokračovala, napriek tomu, že v nedeľu (10. 3.) sa postupne darilo obnoviť distribúciu elektriny takmer do všetkých odberných miest, situácia sa začala vplyvom vetra opäť komplikovať. Najviac výpadkov spôsobil silný vietor medzi 3. a 5. h.

"Najviac sú zasiahnuté lokality Poprad, Kežmarok, Svit, Ždiar, Podspády, Javorina, Veľká Franková, Osturňa, Matiašovce, Havka, Malý Slavkov, Rakúsy, Hnilec, Spišská Belá, Ostrovany, Šarišské Michaľany, Orkucany a Sabinov," spresnila.

Silný vietor strhol stromy na elektrické vedenie, tie potrhali vodiče či zapríčinili poškodenie stĺpov. Tiež sú zlomené izolátory a pokrivené konzoly. "Kolegovia okamžite vyrazili do terénu a usilujú sa o najskoršie možné obnovenie distribúcie elektriny," uzavrela Forbergerová.